Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą

Pyszna, sycąca sałatka z ziemniaków, jajek i makreli. Można ją podawać samą lub z pieczywem. Wspaniała na uroczystości, jak również na kolację.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • ok. 700 g najlepiej małych ziemniaków typu A (czyli sałatkowe, twarde o małej zawartości skrobi)
  • ok. 150 g wędzonej makreli
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
  • ok. 150 g majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie w mundurkach do miękkości (ok. 20- 30 minut). Odcedzić i pozostawić, aby trochę ostygły. Następnie obrać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
  3. Ziemniaki pokroić na duże kawałki.
  4. Z makreli ściągnąć skórę i wyciągnąć ości.
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić drobno.

2

  1. Do dużej miski przełożyć ziemniaki. Dodać szczypiorek, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać makrelę i wymieszać delikatnie. Na końcu wmieszać delikatnie jajka.
  2. Sałatkę przykryć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą