Sałatka ziemniaczana z kurkami


Sałatka ziemniaczana w stylu bawarskim, bez dodatku majonezu. Zamiast majonezu ziemniaki zalane są bulionem z dodatkiem octu i oleju. Sałatkę wzbogaca dodatek kurek i suszonych pomidorów.
Składniki:
- 600g ziemniaków
- 100g boczku wędzonego
- 200g kurek
- 80ml bulionu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- 2 garście natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w grube plasterki.
- Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni bez tłuszczu.
- Kurki oczyścić. (Artykuł o czyszczeniu kurek znajduje się: tutaj). Większe pokroić na kawałki, małe pozostawić całe. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Dodać kurki i smażyć na średniej mocy palnika, aż zmiękną.
- Suszone pomidory w oleju pokroić w paseczki.
- Bulion mocno podgrzać. Do gorącego dodać ocet, łyżkę oleju z suszonych pomidorów, szczyptę soli i pierzu.
- Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać boczek, suszone pomidory i kurki. Zalać gorącym bulionem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać delikatnie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Sałatkę schłodzić przed podaniem.
Kuchnia: |
Bawarska |
|
![]() |
Czas: |
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.