sałatka z ciecierzycy

Prosta, sycąca sałatka z ciecierzycą. Dobrze smakuje z bagietką. Doskonale nadaje się również jako dodatek do mięsa z gilla.

Składniki:

  • 250g ciecierzycy
  • 1 czerwona cebula
  • ½ szklanki słonecznika
  • 3 pomidory

Dressing:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka oleju
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na co najmniej 12 godz. Następnego dnia ugotować ją w tej samej wodzie do miękkości (ok. 40min lub dłużej nawet do 90min, w zależności od ziaren). Miękkie ziarna odcedzić i od razu wymieszać z łyżeczką oleju i solą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu.
  3. Cebulę pokroić w kostkę.
  4. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  5. Ciecierzycę, słonecznik, cebulę i pomidory wymieszać w misce. Osobno wymieszać składniki na sos. Sos wlać do miski, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na parę godzin.

sałatka z ciecierzycy