Sałatka z ciecierzycy
- Szczegóły

Prosta, sycąca sałatka z ciecierzycą. Dobrze smakuje z bagietką. Doskonale nadaje się również jako dodatek do mięsa z gilla.
Składniki:
- 250g ciecierzycy
- 1 czerwona cebula
- ½ szklanki słonecznika
- 3 pomidory
Dressing:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka płynnego miodu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka oleju
- sól
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na co najmniej 12 godz. Następnego dnia ugotować ją w tej samej wodzie do miękkości (ok. 40min lub dłużej nawet do 90min, w zależności od ziaren). Miękkie ziarna odcedzić i od razu wymieszać z łyżeczką oleju i solą. Pozostawić do ostygnięcia.
- Słonecznik zrumienić na patelni bez tłuszczu.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Ciecierzycę, słonecznik, cebulę i pomidory wymieszać w misce. Osobno wymieszać składniki na sos. Sos wlać do miski, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na parę godzin.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.