Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami


Miękkie, puszyste paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Idealny duet z filiżanką barszczu czerwonego. Można podawać jako danie wigilijne lub na każdej imprezie.
Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić. Rozmrażać w temperaturze pokojowej potrzebną ilość. Można podgrzać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Składniki na ok. 32 sztuki:
Ciasto drożdżowe:
- 250 ml mleka, lekko ciepłego
- 1 łyżka cukru
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant*)
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła, temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
Do posmarowania:
- 1 jajko
Do posypania (opcjonalnie):
- czarnuszka, sezam
Sposób przygotowania:
- Przygotować farsz: Wieczór przed przygotowaniem pasztecików opłukać grzyby. Przełożyć do niedużego garnka i zalać 500 ml zimnej wody. Pozostawić na noc.
- Na drugi dzień, grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić przez sitko, zachowując wywar grzybowy. Grzyby drobno posiekać lub zmiksować w malakserze, ale uważać, żeby były widoczne kawałki.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, zalać wywarem grzybowym i szklanką wody (do przykrycia) i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godziny). Po ugotowaniu dobrze odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać drobno.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podsmażyć ok. 2 minut. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło (pokrojone na mniejsze kawałki) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 45 x 35 cm na blacie posypanym lekko mąką. Pokroić na 4 paski (wzdłuż krótszego boku) o szerokości ok. 11 cm.
- Wzdłuż dłuższego boku wyłożyć farsz (blisko krawędzi, ale zachowując odstęp).
- Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i mocno skleić brzegi i końce.
- Wałki ułożyć złączeniem do dołu w odstępach na dużej, płaskiej blasze z piekarnika (o wymiarach ok. 30x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pociąć na kawałki ok. 5 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Ok. 10 minut przed końcem wyrastania rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
- Paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem i ewentualnie posypać sezamem lub czarnuszką.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Gotowe paszteciki pokroić lub odrywać jeden od drugiego.
Uwaga:
* W przypadku użycia drożdży instant, nie trzeba przygotowywać zaczynu. Należy wymieszać drożdże z mąką, dodać resztę składników (tj. lekko ciepłe mleko, cukier, jajko, miękkie masło i sól) i zagnieść ciasto.
Sposób formowania pasztecików ze strony: kwestiasmaku.com
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 32 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



