Tosty francuskie na słono


Tosty francuskie na słono w najprostszej wersji to kromki chleba, najczęściej czerstwego, namoczone z mleku z jajkiem, usmażone na złoty kolor i posypane solą. W bogatszej wersji można przełożyć dwie kromki np. serem żółtym, wędliną, pomidorem itp.
Składniki:
- kromki chleba tostowego, pszennego, bułki lub bułki paryskiej
- 2 jajka
- 80ml mleka
- olej do smażenia
- sól
Dodatki:
- ser żółty, wędlina, pomidor, szczypiorek, zielona cebulka
Sposób przygotowania:
- W głębokim talerzu rozkłócić jajka z mlekiem.
- Na patelni rozgrzać olej.
- W tym czasie namoczyć kromkę w mleku z jajkiem. (Jeśli chcecie zrobić tosty z nadzieniem to na jedną kromkę należy nałożyć wybrane nadzienie np. plasterek sera żółtego, szynki, pomidora, pozostawiając odstęp od brzegu. Przykryć drugim plasterkiem sera i drugą kromką. Całość lekko docisnąć. Tak przygotowany tost namoczyć z obu stron w mleku z jajkiem).
- Kromki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Posypać solą i podawać najlepiej na ciepło.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 7 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.