Tortilla al horno
- Szczegóły

Specjał kuchni hiszpańskiej, pokrojony najczęściej w 2,5cm kostkę. Podawany jest na zimno samodzielnie lub każda kostka połączona jest wykałaczką z kostką chleba.
Składniki:
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 zielone cebulki (dymki)
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 175g ziemniaków
- 5 jajek
- 100g kwaśnej, gęstej śmietany
- 175g startego sera Gouda lub Parmezanu
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól, pieprz
- olej lub oliwa
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Lekko ostudzić i obrać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i pokroić w kostkę.
- Formę o wymiarach 18x 25cm wyłożyć folią aluminiową. Folię wysmarować olejem.
- Papryki oczyścić i pokroić w małą kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
- Zielone cebulki, razem z dolną białą częścią, pokroić drobno.
- Czosnek, zieloną cebulkę i paprykę zeszklić na patelni, na małej ilości oleju, na średnim ogniu. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno dodać do ziemniaków.
- Jajka, śmietanę, ser i szczypiorek wymieszać trzepaczką w dużej misce. Dodać zimne warzywa, doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać.
- Całość wyłożyć do formy. Wyrównać z góry. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40min. (piekłam 50min.) na złoty kolor w temperaturze 190°C.
- Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Kolejno całość odwrócić na deskę do góry dnem. Ściągnąć folię i pokroić w kostkę.
Przepis pochodzi z książki: „Spanische Küche” World Food.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.