Rogaliki ziemniaczane z fetą


Miękkie, ziemniaczane rogaliki z nadzieniem z sera fety i natki pietruszki. Idealne na ciepło, ale również smaczne jako przekąska na zimno.
Składniki na 24 sztuki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- jajko
- ok. 500g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g masła
- sól, pieprz
- 125g sera feta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
- 2 żółtka
- sezam
- ewentualnie 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Masło roztopić.
- Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopione masło, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu. Zagniatać ciasto, dosypując makę, na jednolitą masę. (Ilość mąki zależy od ziemniaków. Może okazać się, że 500g to za dużo, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo).
- Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów. (Drugą połowę ciasta przykryć ściereczką).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
- Fetę rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie za sypka dodać ok. 2 łyżek oliwy.
- Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi dobrze skleić.
- Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posmarować rozkłóconym żółtkiem. Posypać sezamem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut na złoty kolor.
- W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta.
Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z książki: „Kaffee & Schokolade” Zabert Sandmann.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.