Rogaliki ziemniaczane z fetą

Rogaliki ziemniaczane z fetą

Miękkie, ziemniaczane rogaliki z nadzieniem z sera fety i natki pietruszki. Idealne na ciepło, ale również smaczne jako przekąska na zimno.

Składniki na 24 sztuki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • jajko
  • ok. 500g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g masła
  • sól, pieprz
  • 125g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:

  • 2 żółtka
  • sezam
  • ewentualnie 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  2. Masło roztopić.
  3. Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopione masło, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu. Zagniatać ciasto, dosypując makę, na jednolitą masę. (Ilość mąki zależy od ziemniaków. Może okazać się, że 500g to za dużo, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo).
  4. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów. (Drugą połowę ciasta przykryć ściereczką).
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
  6. Fetę rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie za sypka dodać ok. 2 łyżek oliwy.
  7. Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi dobrze skleić.

2

  1. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posmarować rozkłóconym żółtkiem. Posypać sezamem.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut na złoty kolor.
  3. W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta.

Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z książki: „Kaffee & Schokolade” Zabert Sandmann.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

24

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Rogaliki ziemniaczane z fetą Rogaliki ziemniaczane z fetą
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolanta Kozłowska · 3 lat temu
    Rogaliki wyszły super. Trochę zmodyfikowałam nadzienie dodając do fety suszone pomidory i oliwki, a dla wnuków zamiast fety plasterek szynki .Rewelacja .Na pewno będę robiła częściej. Fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków , które zostały z obiadu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 4 lat temu
    Mam pytanie: czy te rogaliki mogę upiec dzień przed podaniem? Nie stracą na smaku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Boguśka · 4 lat temu
    Pyszne :) I jakie proste w przygotowaniu. Dziękuję za tak fantastyczny przepis! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pralinka · 4 lat temu
    Bardzo dobre rogaliki!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa gosc · 5 lat temu
    Przepisy wyśmienite dzieki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 8 lat temu
    Dziś właśnie robiłam rogaliki i czy może ktoś mi powiedzieć czemu ciasto słabo się zawijało i rozrywało?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maria · 9 lat temu
    jak dla mnie za dużo proszku do pieczenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 9 lat temu
    Dzis robilam te rogaliki, jednak zamiast fety wolzylam boczek i cebule pokrojone w kostke i podsmazone. byly przepyszne :D :P
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Angelika · 3 lat temu
      Ja zrobiłam część z fetą i suszonymi pomidorami, a część z boczkiem , cebulką i serem mozzarella. Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 9 lat temu
    w ilu stopniach piec rogaliki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magda · 11 lat temu
    z czym można jesc te rogaliki? może jakis sosik? jakieś pomysły?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Magdo, Rogaliki podaję same, jako przekąskę. Sos mi tutaj nie pasuje, prędzej dip.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lena · 11 lat temu
    robilam wczoraj i wyszly super!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 12 lat temu
    są naprawdę super,dzisiaj je robiłam i wyszły identyczne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    moje posypalam posiekanym slonecznikiem tez wyszly dobre;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mniamusne.blox.pl · 12 lat temu
    Podobają mi się bardzo :) Zapisuje do wypróbowania!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    moje pasje · 12 lat temu
    wyglądają i zapowiadaja sie super :) Moje smaki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    silasmaku · 12 lat temu
    Wyglądają przepysznie, nie spodziewałam się, że będą wytrawne :) Bardzo fajny przepis!