Miękkie, ziemniaczane rogaliki z nadzieniem z sera fety i natki pietruszki. Idealne na ciepło, ale również smaczne jako przekąska na zimno.
Składniki na 24 sztuki:
3 średniej wielkości ziemniaki
jajko
ok. 500g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
125g masła
sól, pieprz
125g sera feta
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
2 żółtka
sezam
ewentualnie 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Masło roztopić.
Chłodne ziemniaki przełożyć do miski. Dodać roztopione masło, jajko, proszek do pieczenia, trochę soli i pieprzu. Zagniatać ciasto, dosypując makę, na jednolitą masę. (Ilość mąki zależy od ziemniaków. Może okazać się, że 500g to za dużo, dlatego mąkę należy dodawać stopniowo).
Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę rozwałkować na posypanym mąką blacie w kształt koła, na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto podzielić na 12 trójkątów. (Drugą połowę ciasta przykryć ściereczką).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C (grzałka góra- dół).
Fetę rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną pietruszkę. Jeśli masa będzie za sypka dodać ok. 2 łyżek oliwy.
Połowę nadzienia rozłożyć u podstaw trójkątów. Trójkąty zwinąć w rogaliki. Brzegi dobrze skleić.
Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z góry posmarować rozkłóconym żółtkiem. Posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut na złoty kolor.
W ten sam sposób przygotować rogaliki z drugiej połowy ciasta.
Źródło: Zmodyfikowany przepis na podstawie przepisu z książki: „Kaffee & Schokolade” Zabert Sandmann.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jolanta Kozłowska·
4 lat temu
Rogaliki wyszły super. Trochę zmodyfikowałam nadzienie dodając do fety suszone pomidory i oliwki, a dla wnuków zamiast fety plasterek szynki .Rewelacja .Na pewno będę robiła częściej. Fajny sposób na wykorzystanie ziemniaków , które zostały z obiadu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
5 lat temu
Mam pytanie: czy te rogaliki mogę upiec dzień przed podaniem? Nie stracą na smaku?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Możesz upiec dzień wcześniej :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Boguśka·
5 lat temu
Pyszne :) I jakie proste w przygotowaniu. Dziękuję za tak fantastyczny przepis! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pralinka·
5 lat temu
Bardzo dobre rogaliki!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Teresa gosc·
6 lat temu
Przepisy wyśmienite dzieki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
10 lat temu
Dziś właśnie robiłam rogaliki i czy może ktoś mi powiedzieć czemu ciasto słabo się zawijało i rozrywało?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Dodałaś za dużo mąki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
maria·
10 lat temu
jak dla mnie za dużo proszku do pieczenia
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
11 lat temu
Dzis robilam te rogaliki, jednak zamiast fety wolzylam boczek i cebule pokrojone w kostke i podsmazone. byly przepyszne :D :P
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
4 lat temu
Ja zrobiłam część z fetą i suszonymi pomidorami, a część z boczkiem , cebulką i serem mozzarella. Pycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Basia·
11 lat temu
w ilu stopniach piec rogaliki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Basiu, 200 stopni góra- dół, popatrz w pkt. 5.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
magda·
12 lat temu
z czym można jesc te rogaliki? może jakis sosik? jakieś pomysły?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Magdo, Rogaliki podaję same, jako przekąskę. Sos mi tutaj nie pasuje, prędzej dip.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
lena·
13 lat temu
robilam wczoraj i wyszly super!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
14 lat temu
są naprawdę super,dzisiaj je robiłam i wyszły identyczne :-)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
14 lat temu
moje posypalam posiekanym slonecznikiem tez wyszly dobre;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
mniamusne.blox.pl·
14 lat temu
Podobają mi się bardzo :) Zapisuje do wypróbowania!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
moje pasje·
14 lat temu
wyglądają i zapowiadaja sie super :) Moje smaki :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
silasmaku·
14 lat temu
Wyglądają przepysznie, nie spodziewałam się, że będą wytrawne :) Bardzo fajny przepis!