Babeczki z mięsem mielonym


Smaczne, wytrawne babeczki z ciasta kruchego z nadzieniem z mięsa mielonego, zapiekane z serem. Najsmaczniejsze na ciepło.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 500g mięsa mielonego
- cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 pomidor
- mozzarella (ok. 220g)
- sól, pieprz (ewentualnie zioła)
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- masło (lub margaryna) do smarowania formy
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, sól i jajko zagnieść na jednolitą masę (ręką lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta). Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godziny.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i usmażyć. Na końcu wymieszać z koncentratem pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku. Pozostawić do ostygnięcia.
- Formę na muffinki wysmarować masłem (lub margaryną).
- Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulę i rozwałkować na koło o średnicy ok. 12cm. Ciastem wykleić wgłębienia w formie. Ciasto nakłuć widelcem.
- Do środka włożyć mięso mielone.
- Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
- Na mięsie ułożyć plasterki pomidora.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
- Mozzarellę pokroić w plasterki. Ok. 5- 10 minut przed końcem pieczenia na pomidorach ułożyć mozzarellę i piec dalej, aż ser się roztopi.
![]() |
Czas: |
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.