Śliwki w boczku

Śliwki w boczku

Bardzo szybka, prosta i smaczna przekąska. Roladki/ koreczki z suszonych śliwek owinięte plasterkami boczku i usmażone. Idealna kombinacja słodkiej śliwki i lekko słonego boczku. Ilość takich roladek zależy od indywidualnych potrzeb. Na każdą śliwkę przypada jeden plasterek boczku i jedna połówka orzecha.

Składniki:

  • śliwki kalifornijskie
  • cienkie plasterki wędzonego boczku
  • połówki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Śliwkę i połówkę orzecha zawinąć w plasterek boczku. (Gdyby boczek się odwijał, można spiąć całość wykałaczką).
  2. Zwinięte roladki smażyć na patelni z każdej strony do zarumienienia boczku.

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Śliwki w boczku Śliwki w boczku
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 10 lat temu
    a jak myślicie z czym podać takie roladki? jakaś surówka? ziemniaczki opeikane?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Bardzo lubię ten przepis, co prawda używam wędzonego boczku, pancetta, lub ten wędzony z biedronki na tacce. I wolę bez orzechów, ani fety nie daję, bo boczek jest słonawy wystarczająco. Za to jak to robię czy ze śliwkami czy to z morelami, to używam jednak tych z bakallandu, są bardziej wilgotne, i jak się je piecze w piecu, to nie wysychają i mają fajny smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Ja smażę na głębokim tłuszczu w frytkownicy. Pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 13 lat temu
    Prosta i pyszna przekąska! Tylko ja wkładam do piekarnika:)