Szczaw w słoiku


Jeśli poświęcimy czas i przygotujemy świeży szczaw do słoików to przez cały rok będziemy mogli cieszyć się przepyszną zupą szczawiową. Szczaw najlepiej zbierać samemu, ale można go również w sezonie kupić w warzywniaku. Taki domowy szczaw ze słoika jest dużo lepszy od kupnego. Dlatego warto jest go samodzielnie przygotować.
Na każde 0,5 kg oczyszczonego szczawiu dodaję 1 łyżkę soli.
Składniki:
- ok. 250 g oczyszczonego szczawiu (potrzeba ok. 500 g szczawiu)
- ok. ½ łyżki soli
Sposób przygotowania:
- Szczaw opłukać, odrzucić brzydkie liście i odciąć ogonki. (U mnie z 500 g szczawiu po oczyszczeniu pozostało ok. 250 g. Niestety miałam kupny, który miał długie ogonki i niektóre brzydkie liście).
- Szczaw posiekać i przełożyć do miski. Posypać solą i lekko zagnieść ręką. (Na każde 500 g szczawiu dodać 1 łyżkę soli, a więc na 250 g dodałam ½ łyżki).
- Tak pozostawić na ok. 2 godziny. W tym czasie szczaw puści sok.
- Po tym czasie szczaw wraz z sokiem, który puścił przełożyć do wyparzonego słoika (u mnie o pojemności ok. 500 ml) i zakręcić.
- Słoik przełożyć do garnka wyłożonego podwójnie złożonym ręcznikiem papierowym. Wlać chłodną wodę do ok. ¾ wysokości słoika. Zagotować. Zmniejszyć moc palnika na niską i gotować ok. 15 minut.
- Gotowy słoik wyciągnąć z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Można słoik przykryć dodatkowo np. grubym ręcznikiem i tak pozostawić do ostygnięcia).
- Przechowywać w chłodnym miejscu np. piwnicy.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.