Jak ugotować bób
Bób ma wielorakie zastosowanie w kuchni. Można jeść go na różne sposoby: jako przekąskę, jako dodatek do sałatek, można zrobić z niego pastę, nadzienie do pierogów, przygotować zupę itd.
Przy zakupie bobu powinno się zwrócić uwagę, aby był jędrny, zielony i bez plamek.
Jedni lubią jeść bób twardawy, chrupiący, a inni miękki. W zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać, jak i od tego czy mamy bób młody, czy starszy, zależy czas jego gotowania. Młody bób można jeść nawet na surowo. Ważne jest, aby bobu nie rozgotować. Bób gotujemy w wodzie, której powinno być dużo więcej niż bobu, ok. 2 razy więcej. Na ok. 1 kg bobu dodajemy ok. 1 łyżeczkę soli. Jeśli ktoś chce, może dodać dla smaku również 1 łyżeczkę cukru, ze 3 ząbki czosnku, gałązkę kopru, czy zioła. Ja najbardziej lubię, gdy woda jest tylko posolona.
Bób można ugotować w wodzie, na parze, w kuchence mikrofalowej lub upiec w piekarniku. Najbardziej popularnym sposobem jest gotowanie bobu w wodzie i ten sposób przedstawię Wam poniżej.
Składniki:
- 500 g bobu (łuskanego)
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
- Bób wypłukać pod bieżącą wodą i odsączyć na durszlaku lub sitku.
- Zagotować ok. 1,5 lita wody. Do gotującej się wody dodać bób i posolić.
- Gotować na średniej mocy palnika pod przykryciem, aż bób będzie miał odpowiadającą nam konsystencję: ok. 15- 20 minut, gdy bób jest młody (nawet krócej, jeśli ktoś lubi twardawy) lub ok. 30 minut lub dłużej, gdy bób jest starszy. Sprawdzić, wyciągając ze dwa ziarenka różnej wielkości, opłukać je zimną wodą (aby się nie poparzyć) i spróbować.
- Jeśli jest wystarczająco miękki, należy odcedzić go na durszlaku lub sitku. (Można bób zahartować, przelewając go zimną wodą. Polecam zrobić to szczególnie, jeśli bób ma być składnikiem sałatek, aby od razu przerwać proces gotowania).
- Zajadać ze skórką lub bez, jak kto lubi. Starszy bób najlepiej obrać, gdy jest jeszcze ciepły. Wtedy skórka odchodzi najłatwiej.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | niski |
Bób surowy:
Bób ugotowany: