Masło ziołowe

Masło z ulubionymi ziołami można podawać do mięsa i warzyw z grilla, ryb, bagietki lub po prostu do chleba.

Składniki:

  • 125g masła
  • 3 łyżki świeżych, posiekanych ziół np. szczypiorek, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek, majeranek
  • szczypta soli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło wyciągnąć z lodówki, aby zmiękło.
  2. Dodać posiekane zioła i sól. Według uznania wymieszać łyżką lub zmiksować blenderem lub mikserem. (Polecam całość zmiksować blenderem. Blender rozdrobni zioła, a sok z ziół zabarwi masło na zielono).
  3. Masło przełożyć do miseczki lub ułożyć na papierze do pieczenia lub folii spożywczej i zwinąć w wałek. Masło będzie miało ładny kształt, jeśli wyciśniemy je ze szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  4. Masło włożyć do lodówki, aby stwardniało.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski