Papryka nadziewana szpinakiem (dieta dr Dąbrowskiej)

Propozycja na obiad dla osób na diecie dr Dąbrowskiej. Papryka nadziewana farszem ze szpinaku, cebuli i czosnku. Polecam świeży szpinak, ale jeśli jest on niedostępny, można użyć mrożonego. Mrożony szpinak należy wcześniej rozmrozić i odcisnąć z wody. Danie podaję z tartymi burakami i sosem pomidorowym.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 papryka
  • ok. 200 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól himalajska, pieprz czarny mielony

Sos pomidorowy (opcjonalnie):

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce (krojone bez skórki)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół np. prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć i osuszyć.
  2. Szpinak umyć i pokroić drobno.
  3. Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Podsmażyć na suchej patelni, aż się lekko przyrumienią (przypalą). Dodać posiekany szpinak i smażyć, aż straci objętość i woda wyparuje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  4. Farszem szpinakowym napełnić dwie połówki papryki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
  5. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
  6. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Przełożyć do garnka i chwilę podsmażyć bez tłuszczu, ciągle mieszając. Zalać passatą pomidorową. Dodać przyprawy i gotować jeszcze ok. 5 minut, aby cebula zmiękła. Następnie zmiksować blenderem.
  7. Paprykę podawać na ciepło z sosem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

1

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Papryka nadziewana szpinakiem (dieta dr Dąbrowskiej)