Papryka nadziewana szpinakiem (dieta dr Dąbrowskiej)


Propozycja na obiad dla osób na diecie dr Dąbrowskiej. Papryka nadziewana farszem ze szpinaku, cebuli i czosnku. Polecam świeży szpinak, ale jeśli jest on niedostępny, można użyć mrożonego. Mrożony szpinak należy wcześniej rozmrozić i odcisnąć z wody. Danie podaję z tartymi burakami i sosem pomidorowym.
Składniki na 1 porcję:
- 1 papryka
- ok. 200 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól himalajska, pieprz czarny mielony
Sos pomidorowy (opcjonalnie):
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce (krojone bez skórki)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych ziół np. prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, umyć i osuszyć.
- Szpinak umyć i pokroić drobno.
- Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Podsmażyć na suchej patelni, aż się lekko przyrumienią (przypalą). Dodać posiekany szpinak i smażyć, aż straci objętość i woda wyparuje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
- Farszem szpinakowym napełnić dwie połówki papryki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
- Piec ok. 30 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół).
- W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Przełożyć do garnka i chwilę podsmażyć bez tłuszczu, ciągle mieszając. Zalać passatą pomidorową. Dodać przyprawy i gotować jeszcze ok. 5 minut, aby cebula zmiękła. Następnie zmiksować blenderem.
- Paprykę podawać na ciepło z sosem.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
1 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.