Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Klasyczny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Podajemy je polane usmażoną cebulką.

Składniki na ok. 70 sztuk:

Farsz:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 50g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Ciasto:

  • ok. 500g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • gorąca, przegotowana woda

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby opłukać. Przełożyć do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Pozostawić na co najmniej parę godzin, a najlepiej na noc.
  2. Na drugi dzień, grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem do miękkości. Odcedzić przez sitko. (Wywar wykorzystać do żurku, barszczu lub zupy grzybowej. Można go również zamrozić). Grzyby drobno posiekać lub zmiksować w malakserze, ale uważać, żeby były widoczne kawałki.
  3. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku (jeśli lubicie kwaśną, to nie trzeba odciskać soku), zalać wodą do przykrycia i gotować do miękkości (ok. 1 godziny). Po ugotowaniu dobrze odsączyć, wycisnąć z płynu i posiekać drobno.
  4. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i lekko podsmażyć. Po chwili dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku i podsmażyć ok. 2 minut. Pozostawić do ostygnięcia. (Farsz powinien być wyrazisty w smaku).
  5. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać żółtko i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
  6. Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
  7. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały.

2

  1. Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
  2. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia.
  3. Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z przesmażoną na oleju lub maśle cebulą. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.

Uwaga:

  • Mrozić można surowe pierogi, układając je oddzielnie, jedne koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotujemy je wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
  • Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Osączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub obsmażyć na oleju.

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 70

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Dziękuję za przepis, moje pierwsze w 40 letnim życiu pierogi:). Wyszły bardzo pyszne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia Dudek-Dmochowska · 1 lat temu
    Sprawdziłam wiele przepisów na ciasto do pierogów i myślę że to żółtko na 500g mąki naprawdę robi robotę, świetny przepis, już moczą się grzyby. Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Pierogi z kapustą są ok. Lubię tą intensywność kapusty kiszonej. Nie lubię grzybów ale muszę je jeść na wigilię 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jem · 1 lat temu
    Kocham pierogi z kapustą i grzybami. To smak świąt!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Ja robię ciasto na ciepłym mleku ,dodaje łyżkę oleju i pod koniec żółtko oczywiście jest w tym pierwsza mąka.ciasto bardzo delikatne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogusia · 3 lat temu
    Ciasto robiłam rożnie ale teraz robię z przepisu który dostałam od znajomej i jest znakomite. Oto on :3 szklanki mąki tortowej, czyli typu 450, 1 szklanka gorącej wody, łyżka masła, łyżeczka octu i sol. Jeszcze taka uwaga. Trzeciej szklanki nie wsypuję całej. Zostawiam do podsypania i dosypuję gdyby ciasto było za miękkie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    michał · 3 lat temu
    Do farszu warto jest dodać przynajmniej 1 jajko i lekko podgrzać razem na patelni do ścięcia się jajka, wówczas farsz nabierze bardziej masywnej konsystencji...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    To ja zadam dość głupie pytanie czy jak zrobię pierogi to mogę je dopiero na drugi dzień ugotować
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      A dlaczego nie możesz ich od razu ugotować i przechować do jutra jak napisałam w przepisie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ata · 3 lat temu
      oczywiscie ze mozesz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Jakby było napisane ile wody to przepis byłby kompletny. A tu nie ma takiej ważnej informacji i to już dyskwalifikuje ten przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wladek · 3 lat temu
      Tak to Prawda co do wody ! Duzo jest takich przepisow niedopracowanych jezeli chodzi o pieczenie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 3 lat temu
        Wody daje się tyle „ile przyjmie” trzeba obserwować jak się zachowuje ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 4 lat temu
    1. Jakiego typu mąki używacie? Ostatnio robiłem na 450 (kg mąki, 2 jajka, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki soli) i wyszło super, elastyczne, ale nie za miękkie. Znajoma robi na samej wodzie i soli i daje wyższy typ mąki. Jakie są Wasze doświadczenia?

    2. Ile wody dajecie na zalanie suszonych grzybów? Ja do tej pory zalewałem ciepła i od razu podgotowywałem, a potem gorącą wodę dodawałem do kapusty. Jak odstoją w zimnej przez noc, to mocniej aromat przejdzie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 3 lat temu
      Ja swoje idealne ciasto robię na typie 450 do tego olej i bardzo ciepła woda. Bez jajka i soli, ciasto jest najbardziej elastyczne gdy do wyrabiania używam gorącej wody.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Asia · 2 lat temu
        Dokładnie. Jajka utwardzają ciasto
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Skorzystałam z przepisu, wyszły całkiem pyszne ;) Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Czy ktoś z Was gotuje grzyby w wodzie z ich moczenia i potem dolewa ją do kapusty ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia K. · 4 lat temu
      Tak, ja zawsze tak robię pamiętając, aby zawsze zostawić trochę tej wody na dnie garnka do wylania, na wypadek gdyby znajdowały się tam jakieś zanieczyszczeni (np. ziarenka piasku).
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Olo · 3 lat temu
      O właśnie.. Autorka nic o tym nie mówi, a to istotny szczegół.. Ja też kapustę gotuję na wywarze z grzybów.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      woy · 3 lat temu
      ja gotuje grzyby razem z kapusta poł h gotuje i poł h stoi w garnku i jest ok
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ata · 3 lat temu
      oczywiscie gotuje w wodzie z moczenia, przeciez tam jest kolor i aromat caly
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marcin · 2 lat temu
      Tak, to najlepszy sposób gotowanie kapusty
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    500 g mąki,jedno jajko,20 g masła,125 wrzątku.Masło rozpuszczam we wrzątku.Jajko mieszam z mąką wlewam wrzątek z masłem.mieszam na początku łyżką,potem rękami.Ciasto zostawiam pod folią 5 min.wychodzi elastyczne,nie rozkleja się w gotowaniu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marcin · 4 lat temu
      Robię wg. podobnego przepisu, tylko zamiast masła daję 6 lyżek oleju.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Z samym zoltkiem sprobuje kiedys, cale jajko generalnie utwardza ciasto, ale zoltko moze byc ok.....chociaz w tym przepisie na 1 kg maki nie sadze zeby samo zoltko mialo wplyw na twardosc ciasta, a moze byc delikatniejsze....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Nova · 4 lat temu
      Ja zawsze dodaję cało jajko, i nie zauważyłam, by ciasto było twarde. Czysz nie zależy to od ilości mąki? Wiadomo, że im więcej mąki, tym ciasto twardsze.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 4 lat temu
        Zgadza się, że od ilości mąki zależy twardość ciasta. Jeśli przesadzimy to ciasto będzie za twarde niezależnie od tego czy dodajemy jajko, żółtko, czy też tylko wodę. Natomiast to prawda co napisała Ewa, że całe jajko utwardza ciasto (chodzi o białko). Generalnie trzeba mieć wprawę w robieniu pierogów, żeby zrobić fajne ciasto z całym jajkiem ;) Natomiast najłatwiej jest zrobić ciasto z samym wrzątkiem. Żółtko można dodać, ale niekoniecznie. W smaku, czy konsystencji nie wyczuwam różnicy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        grzegorz · 4 lat temu
        najlepiej bez jajek. Mnie babcia uczyła, na kg mąki szklanka wrządku, ( jesli zabierze troszke wiecej letniej) odrobina oleju i soli. Połowę mąki sie parzy i sukcesywnie dodaje sie pozostałą. przy parzeniu oczywiscie mieszamy nie dłonmi, kiedy ostyga wykładamy na stolnicę i wyrabiamy. Ciato zawsze wychodzi, jest mięciutkie i elastycze. Gotuje sie bardzo krótko, ok 2 min po wypłynięciu. Stary staropolski przepis. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 4 lat temu
    Nie wiem jak wszystkim wyszło to ciasto... Twarde jak skała, gotować musiało się po wypłynieciu 15min, a i tak nie było miękkie tylko zjadliwe. Dałam 500g mąki pszennej typ 650, 300ml goracej wody i żółtko. Farsz smaczny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jak twarde to za dużo mąki i trzeba także porządnie wyrabiać ciasto przez kilka minut, aby było plastyczne. Polecam przeczytać artykuł: https://www.kuchnia-domowa.pl/porady/przygotowywanie-produktow/459-ciasto-na-pierogi
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Bartek · 4 lat temu
      Do Ciasta nie dawać jajka. NIgdy!!! :)

      Najlepsze ciasto na pierogi jakie kiedykolwiek jadłem.:

      1kg Mąki 650

      1łyzeczka soli

      120 ml oleju kujawski

      400 ml ugotowanej odstawionej na 3 min wody (wrząca!! uwaga żeby się nie poparzyć)


      i urabiamy około 10 minut. Pychaaaaa
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marcin · 2 lat temu
        spokojnie, u mnie w rodzinie przepis jest zawsze z jajkiem i wychodzi super. wszystko kwestia wody (gorącej!) i dobrego wyrobienia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ata · 3 lat temu
      bo za malo wody..wody sie daje jak wyzej napisane, ile maka przyjmie, czyli na oko ,,, i bez jajaka zawsze robie i super ciasto rozplywajace sie w ustach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olala · 5 lat temu
    Dołączam pozytywny komentarz, pierogi wg przepisu wyszły rewelacyjne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zdzisław · 5 lat temu
    Przepis na pierogi jest rewelacyjny. Są bardzo smaczne.
    Zdzisław
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GRZEGORZ · 5 lat temu
    Przepis OK.
    Uwaga odnośnie punktu 7- wykrawanie kółek z ciasta. Nie róbcie tego szklanką lub innym kruchy przedmiotem - mi pękło szkło w trakcie wycinania oponek - 18 szwów na palcach. Tylko plastikowe i metalowe formy. Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt i bezpiecznej pracy w kuchni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Truper · 5 lat temu
    A tej wody .. to ile ? tak mniej więcej,bo wyczucia jakości ciasta to nie mam....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Judyta · 5 lat temu
    Dzisiaj robiłam. Pyszne są :)