Tagliatelle z sosem dyniowym


Makaron z kremowym sosem dyniowym. Sos polany jest olejem z pestek dyni i posypany uprażonymi pestkami z dyni, rukolą i parmezanem. Proste, szybkie a w smaku pyszne.
Składniki na ok. 4 porcje:
Sos dyniowy:
- 400g dyni Hokkaido (połowa dyni średniej wielkości)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250ml bulionu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, imbir mielony
- 50ml słodkiej śmietany 30- 36%
Dodatkowo:
- 300g makaronu tagliatelle
- 4 łyżki pestek z dyni
- sałata rukola
- olej z pestek dyni
- parmezan
Sposób przygotowania:
- Dynię umyć, przeciąć na pół i łyżką wyciągnąć nasiona i włókna. 400g dyni razem ze skórką pokroić w niedużą kostkę. (Hokkaido nie trzeba obierać).
- Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
- Masło roztopić na patelni lub w rondelku. Dodać kawałki dyni, cebulę i czosnek. Smażyć ok. 10 minut. Następnie dodać bulion i gotować na małej mocy palnika ok. 15 minut, aż dynia zmięknie.
- Zmiksować blenderem. Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i imbirem do smaku.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Pestki z dyni podprażyć chwilkę na suchej patelni.
- Makaron rozłożyć na talerzach. Polać sosem, polać troszkę olejem z pestek dyni, ułożyć rukolę i posypać pestkami z dyni i startym grubo parmezanem.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.