Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych to lekki i tani obiad. Można podawać go z kaszą, ziemniakami, ryżem i surówką lub ogórkiem kiszonym/ korniszonym.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 400g serc drobiowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 250ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść listków natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Serca oczyścić z żył i tłuszczu. Dokładnie umyć.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć ok. 2- 3 minut. Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i marchewkę. Garnek przykryć i na małym ogniu gotować, aż serca będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
  5. Mąkę zalać małą ilością zimnej wody i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do gulaszu, cały czas mieszając. Gotować ok. 1 minuty, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Gulasz z serc drobiowych

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 1 lat temu
    Akurat zdrowsze damie, spróbuje czy równie dobre :-)  dziękuję xd
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 1 lat temu
    zamiast cebulki por moze byc?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 1 lat temu
    A co powiecie na gulasz z nerek płucek cynaderek dla mnie pychota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystian · 1 lat temu
    Jestem starym wygą kuchennym ,serca robię często i jest tak :  serca sa miękkie juz po 10 minutach - max 15 stu -potem się ścinają i robią gumiaste ,jak długo smażona wątróbka.Zasada ta tyczy sie wszystkich serc i żołądków ,nawet wołowych- serce wołowe smaży sie 5-7 minut potem robi sie zelówa dopiero po 3 godzinach mięknie ponownie .Serce drobioe gotujcie duście albo 10-15 minut ,albo 1,5-2 godziny tak samo ta zasada tyczy sie żołądków drobiowych i ogólnie podrobów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Miiiiii · 2 lat temu
    Wystarczy dusić 15 minut po podsmażeniu ( 3 min). Im dłużej duszone, tym stają się bardziej gumowate i twarde...😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogusław · 2 lat temu
    Czy oprócz oczyszczenia z żył i tłuszczu te drobiowe serca pozostają w całości czy kroi się je na mniejsze kawałki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Włodek · 2 lat temu
    Wlasnie dlatego macie twarde bo za dlugo gotujecie, a wystarczy 10 -15 minut by serca byly gitowe
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marek · 2 lat temu
      Przecież po takim czasie będą twarde i surowe! No jeżeli ktoś lubi surowe mięso z kurczaka...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 3 lat temu
    uwielbiam i zawsze robię z tego przepisu - pyszne 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Outsider358 · 3 lat temu
    Ja dodalem dodatkow ogórki kiszone pokrojone w kostkę i majeranek, jak ktoś lubi na kwaśno to polecam, palce lizać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eko · 4 lat temu
    Szybko i miękkie serca kurczaków: surowe serca obsmażyć krótko na patelni na odrobinie oliwy nie usuwając żył i tłuszczu (to kolagen a tłuszcz taki jak w kostkach rosołowych). Następnie przełożyć do garnka dolać gorącej wody np z czajnika, doprawić i ugotować. U mnie góra 15 min na gazie. Miękkie i mniej zużytej energii.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Living It Up · 4 lat temu
    Pierwszy raz robilam serca drobiowe a dokladniej kacze. Wszystko wg przepisu tylko bez marchewki i serducha podsmazylam osobno na patelni po tym jak do garka dalam podsmazoba cebule. Serducha puscily wode i dodalam do cebuli az w koncu zalalam wywarem i dodalam rezzte przypraw. Gotowalam 1,5h az troszke wywaru zostalo i dodalam starty na dribnych oczkach kartofel. W ten sposob sos sie zageszcza i nie jest tegi...; w ten sposob robue wszystkie sosy nawet zupe gulaszowa.
    Nie jadam serduszek, mozdzkow, itp ale zamiast maki z woda dodaje startego na malych oczjach ziemnioczka;) i gotuje az zgestnieje. Polecam!!!
    Przelus Super i Dziekuje;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartłomiej Wolski · 4 lat temu
    Ja dodaje jeszcze oregano trochę z majerankiem i jak pani poniżej najpierw podsmażam serca
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 5 lat temu
    Ja podsmazylam same serca aż woda się z nich wygotowała, następnie dodałam cebulę i smażyłam kilka minut. Dodałam do całości suszone warzywa bez soli, suszone liście magi, liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, zalałam wodą. Dusiłam ok. 1-1,5 godz. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Następnie wodą z mąką zaciągnęłam sos dodając wywar z duszonych serc po trochu do wody z mąką ciągle mieszając. Uniknęłam w ten sposób grudek w sosie. Gdy szklanka została napełniona gorącym wywarem przelałam jej zawartość do serc i mieszałam na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Mężowi bardzo smakuje taka wersja, a jest wybredny jeśli chodzi o jedzenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kwiatek · 5 lat temu
    Jak dla mnie dobre , tylko że gotować trzeba godzinę dzień wcześniej w/g mnie , następnego dnia zagotować przed podaniem i tym sposobem serca będą miększe .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    PTR · 5 lat temu
    Przepis bardzo słaby, sugeruje żeby warzywa gotowały sie razem z sercami. Nie ma podanego czasu, natomiast musi to trochę potrwać. Efektem jest breja z rozgotowanej marchewki, cebuli i czego tam jeszcze chcecie. Nie polecam wykonywania przepisu w takiej formie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    maker · 5 lat temu
    Dlczego serca byly teardre nawe po ponad pol godziny. Zrobilem wszystko w/g przepisu. Sos wyszedl wysmienicie ale serca nie batdzo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 5 lat temu
      Ja serca nieraz i 2 h duszę. Niestety tyle im potrzeba zazwyczaj
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michał · 5 lat temu
      Ja podsmażam serca 10-12 minut i można je z patelni jeść bo są miękkie, dopiero później dusze i nie ma problemu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucyna · 5 lat temu
    Pychotka ? bardzo dobra ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 5 lat temu
    Serduszka podgotowane, potem duszone z zeszkloną cebulką i czerwoną słodką papryką i posiekanym czosnkiem. Podlewane wodą. Nie trzeba dawać bulionu, sam sie zrobi ?. Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Na koniec zagęścić mąką, odrobina śmietany i palce lizać ??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gregorian · 5 lat temu
    Proponuję najpierw dłużej poddusic same serca, zanim wrzucimy warzywa, i zalejemy bulion. Wszystko już dochodzi, a serca nadal gumowe...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pawel · 5 lat temu
    Nie zarumieniać cebuli, raczej zeszklić. Podczas gotowania cebula się rozpuści i sama zagęści sos ;)