Gulasz z serc drobiowych
Ocena użytkowników: 5 / 5







Gulasz z serc drobiowych
Gulasz z serc drobiowych to lekki i tani obiad. Można podawać go z kaszą, ziemniakami, ryżem i surówką lub ogórkiem kiszonym/ korniszonym.
Składniki na ok. 2 porcje:
- 400g serc drobiowych
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 250ml bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- garść listków natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Serca oczyścić z żył i tłuszczu. Dokładnie umyć.
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć ok. 2- 3 minut. Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i marchewkę. Garnek przykryć i na małym ogniu gotować, aż serca będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Mąkę zalać małą ilością zimnej wody i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do gulaszu, cały czas mieszając. Gotować ok. 1 minuty, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Akurat zdrowsze damie, spróbuje czy równie dobre :-) dziękuję xd
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.zamiast cebulki por moze byc?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Może być.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A co powiecie na gulasz z nerek płucek cynaderek dla mnie pychota
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jestem starym wygą kuchennym ,serca robię często i jest tak : serca sa miękkie juz po 10 minutach - max 15 stu -potem się ścinają i robią gumiaste ,jak długo smażona wątróbka.Zasada ta tyczy sie wszystkich serc i żołądków ,nawet wołowych- serce wołowe smaży sie 5-7 minut potem robi sie zelówa dopiero po 3 godzinach mięknie ponownie .Serce drobioe gotujcie duście albo 10-15 minut ,albo 1,5-2 godziny tak samo ta zasada tyczy sie żołądków drobiowych i ogólnie podrobów.
- {"set":null,"list":{"2":6,"4":6,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wystarczy dusić 15 minut po podsmażeniu ( 3 min). Im dłużej duszone, tym stają się bardziej gumowate i twarde...😉
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy oprócz oczyszczenia z żył i tłuszczu te drobiowe serca pozostają w całości czy kroi się je na mniejsze kawałki?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, pozostają w całości.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję!Pozdrawiam!
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jesli pozostana w calosci to beda brudne w srodku😬
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wszystko musi być czyste?Czystość nas zabija i jeszcze twierdzimy że coś było brudne🤔
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wlasnie dlatego macie twarde bo za dlugo gotujecie, a wystarczy 10 -15 minut by serca byly gitowe
- {"set":null,"list":{"2":3,"3":1,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przecież po takim czasie będą twarde i surowe! No jeżeli ktoś lubi surowe mięso z kurczaka...
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.uwielbiam i zawsze robię z tego przepisu - pyszne 👌
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dodalem dodatkow ogórki kiszone pokrojone w kostkę i majeranek, jak ktoś lubi na kwaśno to polecam, palce lizać
- {"set":null,"list":{"2":4,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Szybko i miękkie serca kurczaków: surowe serca obsmażyć krótko na patelni na odrobinie oliwy nie usuwając żył i tłuszczu (to kolagen a tłuszcz taki jak w kostkach rosołowych). Następnie przełożyć do garnka dolać gorącej wody np z czajnika, doprawić i ugotować. U mnie góra 15 min na gazie. Miękkie i mniej zużytej energii.
- {"set":null,"list":{"2":14}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pierwszy raz robilam serca drobiowe a dokladniej kacze. Wszystko wg przepisu tylko bez marchewki i serducha podsmazylam osobno na patelni po tym jak do garka dalam podsmazoba cebule. Serducha puscily wode i dodalam do cebuli az w koncu zalalam wywarem i dodalam rezzte przypraw. Gotowalam 1,5h az troszke wywaru zostalo i dodalam starty na dribnych oczkach kartofel. W ten sposob sos sie zageszcza i nie jest tegi...; w ten sposob robue wszystkie sosy nawet zupe gulaszowa.
Nie jadam serduszek, mozdzkow, itp ale zamiast maki z woda dodaje startego na malych oczjach ziemnioczka;) i gotuje az zgestnieje. Polecam!!!
Przelus Super i Dziekuje;)- {"set":null,"list":{"2":10,"4":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja dodaje jeszcze oregano trochę z majerankiem i jak pani poniżej najpierw podsmażam serca
- {"set":null,"list":{"3":0,"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja podsmazylam same serca aż woda się z nich wygotowała, następnie dodałam cebulę i smażyłam kilka minut. Dodałam do całości suszone warzywa bez soli, suszone liście magi, liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego, zalałam wodą. Dusiłam ok. 1-1,5 godz. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Następnie wodą z mąką zaciągnęłam sos dodając wywar z duszonych serc po trochu do wody z mąką ciągle mieszając. Uniknęłam w ten sposób grudek w sosie. Gdy szklanka została napełniona gorącym wywarem przelałam jej zawartość do serc i mieszałam na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Mężowi bardzo smakuje taka wersja, a jest wybredny jeśli chodzi o jedzenie.
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jak dla mnie dobre , tylko że gotować trzeba godzinę dzień wcześniej w/g mnie , następnego dnia zagotować przed podaniem i tym sposobem serca będą miększe .
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis bardzo słaby, sugeruje żeby warzywa gotowały sie razem z sercami. Nie ma podanego czasu, natomiast musi to trochę potrwać. Efektem jest breja z rozgotowanej marchewki, cebuli i czego tam jeszcze chcecie. Nie polecam wykonywania przepisu w takiej formie.
- {"set":null,"list":{"2":7,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlczego serca byly teardre nawe po ponad pol godziny. Zrobilem wszystko w/g przepisu. Sos wyszedl wysmienicie ale serca nie batdzo
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja serca nieraz i 2 h duszę. Niestety tyle im potrzeba zazwyczaj
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja podsmażam serca 10-12 minut i można je z patelni jeść bo są miękkie, dopiero później dusze i nie ma problemu
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pychotka ? bardzo dobra ?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Serduszka podgotowane, potem duszone z zeszkloną cebulką i czerwoną słodką papryką i posiekanym czosnkiem. Podlewane wodą. Nie trzeba dawać bulionu, sam sie zrobi ?. Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Na koniec zagęścić mąką, odrobina śmietany i palce lizać ??
- {"set":null,"list":{"2":5}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Proponuję najpierw dłużej poddusic same serca, zanim wrzucimy warzywa, i zalejemy bulion. Wszystko już dochodzi, a serca nadal gumowe...
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie zarumieniać cebuli, raczej zeszklić. Podczas gotowania cebula się rozpuści i sama zagęści sos ;)
- {"set":null,"list":{"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się