Gulasz z serc drobiowych

49 Komentarzy
Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych to lekki i tani obiad. Można podawać go z kaszą, ziemniakami, ryżem i surówką lub ogórkiem kiszonym/ korniszonym.

Składniki na ok. 2 porcje:

  • 400g serc drobiowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 250ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść listków natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Serca oczyścić z żył i tłuszczu. Dokładnie umyć.
  2. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć ok. 2- 3 minut. Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i marchewkę. Garnek przykryć i na małym ogniu gotować, aż serca będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.
  5. Mąkę zalać małą ilością zimnej wody i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać do gulaszu, cały czas mieszając. Gotować ok. 1 minuty, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Gulasz z serc drobiowych

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.