Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami

Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami, marynowane czosnkiem, rozmarynem i cytryną. Można podawać z surówką lub sałatą.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 80 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i zwisającej skóry. Przełożyć do miski.
  2. Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać. Przełożyć do małej miseczki.
  3. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki z rozmarynem. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i zalać marynatą udka, dobrze je przy tym nacierając ręką. Wstawić na 30 minut do lodówki.
  4. W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub mniejsze części, z zależności od wielkości ziemniaków.
  5. Cebulę obrać i pokroić na kawałki.
  6. Ziemniaki i cebulę dodać do mięsa i całość wymieszać, aby wszystko było obtoczone w marynacie. Następnie przełożyć do brytfanny (z całą marynatą) i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1- 1,5 godziny w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę przemieszać, a mięso obrócić.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 1 lat temu
    Zbyt późno tu weszłam bo widzę że ten przepis jest tu od 9 lat. Zrobiłam te udka są przewspaniałe. Ja zamiast ziemniaków dodaję frytki zrobione we frytkownicy beztłuszczowej. goście się pytali czy mam jeszcze więcej takich udek. Rewelacja.😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 2 lat temu
    Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Pysznie mi to wyszło, kartofle mięciutkie ,lekko zrumienione, cebula również.Dodałam czosnek w całości ,dodał jeszcze więcej aromatu i był przepyszny po upieczeniu. 10 minut przed końcem pieczenia warzywka zostały wyciągnięte ,a udka jeszcze dałam pod grill.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bogdan · 3 lat temu
    Czy można użyć piersi zamiast udek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mama Ola · 3 lat temu
    Ponownie wracam do tego przepisu.Nigdy nie jadlam tak soczystego i pysznego kurczaka 😍😍❤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Rewelacja, na pewno będę wracała do tego prostego przepisu :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bartek · 3 lat temu
    Wyszło smacznie i ładnie,ale niestety cebula sie przez tą godzinę prawie zjarała,proponuje dodac ja na 20 min.przed końcem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edzia · 3 lat temu
    Pychota 😊 Nie miałam świeżego rozmarynu, więc użyłam suszonego i zrobiłam w rękawie. Jednak dla mojej 3 latki następnym razem zrobię bez ziół, albo dam mniej i delikatniejsze. Choć i tak ładnie wcinała.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Bomba- prosto, szybko i mega smacznie! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    A czy ziemniaki trzeba opruszyć solą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emilia · 4 lat temu
    mój mąż powiedzial ze jeszcze nigdy nie zrobilam tak pysznego soczystego kurczaczka i to prawda.super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Jak włoże mięso do naczynia żaroodpornego i nie przykryje to nie będzie za bardzo wyschniete?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Michał Skrzypczak · 4 lat temu
      Ja właśnie tak zrobiłem dzisiaj (nie mam brytfanny) i jest OK, ale co ok. pół godziny obracałem udka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 5 lat temu
    Czy mozna uzyc miesa mrozonego? Czy mozna marynowac zsmarzniete, czy tez trzeba rozmrozic przed?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Oczywiście. Należy mięso wcześniej rozmrozić, a następnie przygotować według przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    A można zamiast udek dać żeberka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 5 lat temu
    Pyszne!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 7 lat temu
    Mniam! Wszystko wyszło baaardzo dobre :) musiałam tylko zmodyfikować sposób pieczenia. Ziemniaki były gotowe po 40 minutach więc przełożyłam mięso z sosem do osobnego naczynia, dusiłam godzinę pod przykryciem, a potem znowu przełożył mięso na blachę z ziemniakami i piekłam jeszcze 10 minut. Boskie, będę wracać do tego przepisu bo wszystko w mig zniknęło :) dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanna · 8 lat temu
    Pierwszy raz robilam kurczaka w taki sposob ( w piekarniku ) i wyszedl idealny ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewela · 8 lat temu
    [quote]ja dziś robię to na obiad -zobaczymy co mi z tego wyjdzie wygląda wspaniale ;)[/quote]
    Powiem Wam naprawde PYCHOTKA :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewela · 8 lat temu
    ja dziś robię to na obiad -zobaczymy co mi z tego wyjdzie wygląda wspaniale ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 8 lat temu
    Wczoraj zrobilam to danie na obiad, wszyscy sie zajadali, dodalam do tego surowke z czerwonej kapusty wedlug przepisu Jamie Oliver