Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami, marynowane czosnkiem, rozmarynem i cytryną. Można podawać z surówką lub sałatą.
Składniki na ok. 4 porcje:
4 udka z kurczaka
1 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
80 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i zwisającej skóry. Przełożyć do miski.
Rozmaryn umyć, osuszyć i oderwać igiełki. Drobno posiekać. Przełożyć do małej miseczki.
Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę do miseczki z rozmarynem. Dodać olej, słodką paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszać i zalać marynatą udka, dobrze je przy tym nacierając ręką. Wstawić na 30 minut do lodówki.
W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić na połówki lub mniejsze części, z zależności od wielkości ziemniaków.
Cebulę obrać i pokroić na kawałki.
Ziemniaki i cebulę dodać do mięsa i całość wymieszać, aby wszystko było obtoczone w marynacie. Następnie przełożyć do brytfanny (z całą marynatą) i piec w nagrzanym piekarniku ok. 1- 1,5 godziny w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), bez przykrycia. Od czasu do czasu ziemniaki i cebulę przemieszać, a mięso obrócić.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karina·
8 miesięcy temu
Zrobiłam dziś. Zmodyfikowałam trochę pod siebie. Po raz pierwszy w życiu (a robię nogę od x lat) zrobiłam wreszcie upieczoną w środku, soczystą nogę. Bardzo polecam i dziękuję Ci za przepis <3
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bożena·
2 lat temu
Zbyt późno tu weszłam bo widzę że ten przepis jest tu od 9 lat. Zrobiłam te udka są przewspaniałe. Ja zamiast ziemniaków dodaję frytki zrobione we frytkownicy beztłuszczowej. goście się pytali czy mam jeszcze więcej takich udek. Rewelacja.😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tomasz·
4 lat temu
Polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Pysznie mi to wyszło, kartofle mięciutkie ,lekko zrumienione, cebula również.Dodałam czosnek w całości ,dodał jeszcze więcej aromatu i był przepyszny po upieczeniu. 10 minut przed końcem pieczenia warzywka zostały wyciągnięte ,a udka jeszcze dałam pod grill.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bogdan·
4 lat temu
Czy można użyć piersi zamiast udek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mama Ola·
4 lat temu
Ponownie wracam do tego przepisu.Nigdy nie jadlam tak soczystego i pysznego kurczaka 😍😍❤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
4 lat temu
Rewelacja, na pewno będę wracała do tego prostego przepisu :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bartek·
4 lat temu
Wyszło smacznie i ładnie,ale niestety cebula sie przez tą godzinę prawie zjarała,proponuje dodac ja na 20 min.przed końcem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edzia ·
5 lat temu
Pychota 😊 Nie miałam świeżego rozmarynu, więc użyłam suszonego i zrobiłam w rękawie. Jednak dla mojej 3 latki następnym razem zrobię bez ziół, albo dam mniej i delikatniejsze. Choć i tak ładnie wcinała.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Bomba- prosto, szybko i mega smacznie! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
5 lat temu
A czy ziemniaki trzeba opruszyć solą?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Ziemniaki miesza się z mięsem w marynacie, a tam już jest sól dodana ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
emilia·
5 lat temu
mój mąż powiedzial ze jeszcze nigdy nie zrobilam tak pysznego soczystego kurczaczka i to prawda.super przepis
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna ·
5 lat temu
Jak włoże mięso do naczynia żaroodpornego i nie przykryje to nie będzie za bardzo wyschniete?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michał Skrzypczak·
5 lat temu
Ja właśnie tak zrobiłem dzisiaj (nie mam brytfanny) i jest OK, ale co ok. pół godziny obracałem udka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
6 lat temu
Czy mozna uzyc miesa mrozonego? Czy mozna marynowac zsmarzniete, czy tez trzeba rozmrozic przed?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Oczywiście. Należy mięso wcześniej rozmrozić, a następnie przygotować według przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
7 lat temu
A można zamiast udek dać żeberka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Do żeberek radziłabym jakiś sos lub marynatę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
7 lat temu
Pyszne!!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
8 lat temu
Mniam! Wszystko wyszło baaardzo dobre :) musiałam tylko zmodyfikować sposób pieczenia. Ziemniaki były gotowe po 40 minutach więc przełożyłam mięso z sosem do osobnego naczynia, dusiłam godzinę pod przykryciem, a potem znowu przełożył mięso na blachę z ziemniakami i piekłam jeszcze 10 minut. Boskie, będę wracać do tego przepisu bo wszystko w mig zniknęło :) dziękuję za przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa 7·
1 miesięcy temu
To wyszedł skomplikowany przepis. Dałam ziemniaki pokrojone grubiej i bez cebuli. Cebula przed końcem. Było ok.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hanna·
9 lat temu
Pierwszy raz robilam kurczaka w taki sposob ( w piekarniku ) i wyszedl idealny ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewela·
9 lat temu
[quote]ja dziś robię to na obiad -zobaczymy co mi z tego wyjdzie wygląda wspaniale ;)[/quote]
Powiem Wam naprawde PYCHOTKA :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewela·
9 lat temu
ja dziś robię to na obiad -zobaczymy co mi z tego wyjdzie wygląda wspaniale ;)