Makaron z truskawkami


Makaron z truskawkami
Proste i szybkie danie, które zawsze muszę zrobić co najmniej raz w sezonie truskawkowym. Dzieci je uwielbiają. Można użyć tutaj dowolnego makaronu lub nawet ryżu. Mnie najlepiej pasuje tu makaron spaghetti.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 300g dowolnego makaronu
- 500g świeżych truskawek
- 250ml jogurtu greckiego (lub innego, gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśniej śmietany)
- cukier do smaku (ok. 3 łyżek)
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć i odszypułkować. Parę truskawek (do dekoracji) pokroić na kawałki. Odstawić na bok. Do reszty truskawek dodać jogurt i cukier. Zmiksować blenderem.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Gorący makaron rozłożyć do głębokich talerzy, polać sosem truskawkowym i posypać kawałkami truskawek.
Kuchnia: |
Polska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.