Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

Proste i szybkie danie, które zawsze muszę zrobić co najmniej raz w sezonie truskawkowym. Dzieci je uwielbiają. Można użyć tutaj dowolnego makaronu lub nawet ryżu. Mnie najlepiej pasuje tu makaron spaghetti.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 300g dowolnego makaronu
  • 500g świeżych truskawek
  • 250ml jogurtu greckiego (lub innego, gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśniej śmietany)
  • cukier do smaku (ok. 3 łyżek)

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyć i odszypułkować. Parę truskawek (do dekoracji) pokroić na kawałki. Odstawić na bok. Do reszty truskawek dodać jogurt i cukier. Zmiksować blenderem.
  2. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  3. Gorący makaron rozłożyć do głębokich talerzy, polać sosem truskawkowym i posypać kawałkami truskawek.
 

Kuchnia:

Polska

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski

Makaron z truskawkami Makaron z truskawkami

Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wlodzio · 5 lat temu
    zamiast kwaśnej śmietany użyć słodkiej i wtedy już bez cukru
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jan · 4 lat temu
      będą kwaśne, za mało słodyczy w Twojej śmietance (fail)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eryk · 5 lat temu
    Super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    pepe92 · 7 lat temu
    przepyszny,letni obiad :)Super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daisy · 8 lat temu
    Wyglada jak jogurt truskawkowy zadna rewelacja. Tytul powien brzmiec makaron z sosem truskawkowym.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dziadek II · 9 lat temu
    Za mocno roztrzepane truskawki.Byłyby bardziej lepsze i apetyczniejsze tylko średnio rozdrobnione.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    jan · 9 lat temu
    Teraz są tanie hiszpańskie, 1/2 kg truskawek 2 złote - jem do woli,
    lecz na pewno nasze polskie w sezonie, będą najsmaczniejsze pozdrawiam smiling
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kulinarnyblog.pl · 11 lat temu
    Wygląda apetycznie. Uwielbiam takie dania :)

    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pervinka · 11 lat temu
    raz w tygodniu w sezonie truskawkowym to minimum! Wersja dla leniwych: truskawki pozgniatać :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 11 lat temu
    podstawowy obiad w sezonie truskawkowym!