Risotto z kurczakiem


Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem, cukinią i pomidorami to proste, aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Przygotowanie jest bardzo proste. Wymaga jedynie trochę cierpliwości i spokoju ;). Ryż bowiem nie gotujemy tradycyjnie, a podsmażamy na patelni, aż zrobi się szklisty. Następnie dodajemy stopniowo wino i wywar. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa i mięso.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
- ok. 350g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- ok. 750g wywaru mięsnego
- 200ml białego, wytrawnego wina
- 200g ryżu do risotto np. Arborio
- 2 młode cukinie
- 2 średniej wielkości pomidory
- 1,5 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej i przysmażyć mięso. Mięso odstawić na bok. (Patelni nie czyścić).
- Cukinie umyć i pokroić w kostkę.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Do patelni, na której było smażone mięso, przełożyć pół łyżki masła i roztopić. Dodać cebulę i podsmażyć. Wsypać ryż i mieszać, aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Smażyć przez 1- 2 minuty.
- Dodać wino, mieszając. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać chochlę wywaru. Następnie postępować tak dalej, dolewając po chochli wywaru, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Regularnie mieszać.
- Mniej więcej w połowie gotowania, gdy ryż wchłonie drugą chochlę wywaru, dodać cukinię. Kolejno kontynuować dodawanie wywaru.
- Gdy ryż będzie gotowy (tj. kremowy z zewnątrz, a al dente w środku), dodać pokrojone pomidory, mięso i łyżkę masła. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Risotto podawać od razu po przygotowaniu.
Kuchnia: |
Włoska |
|
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok.3- 4 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.