Naleśniki ozdobione kakaową kratką. Niby zwyczajne naleśniki, ale z kakaowym ciastem, z którego można tworzyć dowolne wzorki, wyglądają bardzo efektownie. Bardzo podobają się dzieciom.
Składniki na ok. 8 sztuk o średnicy 24 cm:
200 g mąki pszennej
500 ml mleka
1 jajko
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kakao
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę i cukier wsypać do miski. Wlewać mleko, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Dodać jajko i ponownie wymieszać. (Można również ciasto zmiksować mikserem). Odlać ¾ szklanki ciasta naleśnikowego i wymieszać z 2 łyżeczkami kakao.
Zacząć smażyć jak tradycyjne naleśniki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylać ciasto naleśnikowe i rozprowadzić je po całej powierzchni. Patelnię najlepiej ściągnąć z pieca. Używając łyżeczki, rozprowadzić na naleśniku cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc kratkę lub inne wzorki. Smażyć naleśnik z obu stron, przy czym stronę ze wzorem krótko. (Robiąc proste wzorki, patelni nie trzeba ściągać z pieca. Jeśli zrobienie wzorka wymaga trochę czasu, lepiej patelnię ściągnąć, aby spód naleśnika się nie przypalił).
Gotowe naleśniki podawać z dowolnym, słodkim nadzieniem. (U mnie jest to mus jabłkowy).