Pierś z kurczaka w cieście francuskim


Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Piersi z kurczaka z serkiem, zawinięte w cieście francuskim. Proponuję podawać z zieloną sałatą i ziemniakami np. pieczonymi z ziołami.
Składniki na 2 porcje:
- 2 piersi z kurczaka
- 100g serka śmietankowego z ziołami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- jajko lub żółtko
Sposób przygotowania:
- Piersi z kurczaka rozbić lekko tłuszczem. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju z obu stron. Ułożyć na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto francuskie. Przeciąć je na pół i na każdej połówce położyć pierś z kurczaka. Piersi z kurczaka posmarować serkiem. Ciasto francuskie złożyć na pół i skleić mocno boki. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem lub żółtkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 30 minut w temperaturze 180°C, do zarumienienia się ciasta. Smacznego.
![]() |
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
2 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.