Rolady wołowe z jajkiem

Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry wołowiny na rolady
- 4 jajka
- 8 plasterków boczku
- ok. 2 łyżek musztardy
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- ok. ½ litra wywaru najlepiej mięsnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- troszkę słodkiej śmietany 30- 36% (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać.
- Mięso roztłuc tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Posmarować musztardą. Na każdy płat mięsa położyć po 2 plasterki boczku, na to jajko. Założyć boki mięsa i zwinąć. Można rolady związać nitką lub wykałaczkami, ale jeśli rolada trzyma się dobrze to niekoniecznie.
- Rolady smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Gdy rolady będą podsmażone, podlać je wywarem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Garnek przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu, ok. 1 godziny, albo dłużej w zależności od mięsa. Rolady powinny dusić się w wywarze. Gdyby wywar za szybko wyparował należy go dolać.
- Miękkie rolady wyciągnąć z garnka. Mąkę wymieszać z małą ilością wywaru (lub wody) i zagęścić nią sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać również śmietanę.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.