Instrukcja użytkowania portalu
Spis treści
Wstęp
Strona Kuchnia-Domowa, oprócz możliwości przeglądania, wyszukiwania i komentowania przepisów, posiada wiele dodatkowych funkcji umożliwiających użytkownikom pełniejsze korzystanie z jej zawartości. Wiele funkcji jest dostępna tylko dla zarejestrowanych i zalogowanych użytkowników.
Rejestracja na Stronie
Każdy użytkownik może założyć konto na Stronie. Można tego dokonać na dwa sposoby:
1.) Automatyczne założenie konta poprzez istniejące konto w innym portalu społecznościowym, np. Facebook, Google+, Instagram, Twitter, itp. W takim przypadku należy wybrać z menu opcję "Moje Konto >> Zaloguj" a następnie kliknąć na ikonkę wybranego portalu społecznościowego.
W następnym kroku zostaniesz poproszona(y) o zalogowanie się w małym okientu do swojego portalu społecznościowego i po udanym logowaniu zostanie utworzone automatycznie konto w portalu Kuchnia-Domowa z danymi pobranymi z Twojego konta społecznościowego (imię, nazwisko, adres email). Kliknij na opcje menu "Moje konto >> Mój Profil" aby obejrzeć swoje nowo założone konto i ewentualnie uzupełnić inne dodatkowe informacje o sobie.
Pamiętaj aby po rejestracji logować się w przyszłości do Kuchnia-Domowa używając zawsze tego samego portalu społecznościowego (tej samej ikonki). Jeżeli zalogujesz się używając innego portalu (klikając na inną ikonkę) istnieje ryzyko, że zostanie dla Ciebie założone nowe konto na stronie Kuchnia-Domowa.
2.) Ręczne założenia konta. W takim przypadku należy wybrać z menu opcję "Moje Konto >> Rejestracja" a następnie używając formularza wpisać w kilku krokach swoje dane personalne i zatwierdzić. W ostatnim kroku zostaniesz poinformowana(y) o wysłaniu emaila aktywującego, w którym należy kliknąć na link w celu potwierdzenia rejestracji nowego konta na stronie Kuchnia-Domowa.
Logowanie na Stronie
Jeśli posiadasz już konto na stronie Kuchnia-Domowa możesz w każdej chwili zalogować się wybierając opcję menu "Moje Konto >> Zaloguj" i albo wpisać swój login i hasło albo zalogować się poprzez swoje konto jednego z portali społecznościowych (Facebook, Google+, Instagram, Twitter i inne) klikając na jednych z dostępnych przycisków:
Społeczność Użytkowników
Każdy zarejestrowany użytkownik na stronie Kuchnia-Domowa staje się częścią lokalnej społeczności. Posiada swojó profil, konto z własną osią czasu, na której może postować dowolne treści i zdjęcia. Może nawiązywać znajomości z innymi użytkownikami, czatować z nimi jak również rozmawiać na forum dyskusyjnym.
Własna Oś Czasu
Własna oś czasu przypomina tą z Facebooka. Możesz tutaj publikować własne wiadomości, widzisz co postują Twoi znajomi, jak również co się dzieje na Stronie. Oś czasu i wszystkie twoje posty są widoczne tylko przez Twoich znajomych (chyba że zmienisz to ustawienie). Aby przejść do własnej osi czasu wybierz "Moje Konto >> Moja Oś Czasu".
Ponadto w menu istnieje kilka innych ciekawych opcji, jak np. "Moi Znajomi" czy "Moje rozmowy" - aby zobaczyć listę swoich znajomych czy prywatnych rozmów z innymi użytkownikami Strony.
Własne Albumy Zdjęć
Każdy zalogowany użytkownik może utworzyć własne albumy zdjęć i dodawać do nich zdjęcia swoich kulinarnych osiągnięć (i nie tylko). Zdjęcia w albumach (w odróżnieniu od zdjęć na Twojej osi czasu) są widoczne przez wszystkich użytkowników. Możesz utworzyć maksymalnie 5 własnych albumów i umieścić w nich maksymalnie 200 własnych zdjęć. Aby przejść do swoich albumów wybierz "Moje Konto >> Moje Albumy".
Własna Książka Kucharska
Każdy użytkownik ma możliwość utworzenia własnej "Książki Kucharskiej" z dowolnie nazwanymi przez siebie rozdziałami i umieszczania w nich wybranych przepisów ze strony Kuchnia-Domowa. Dostęp do Książki Kucharskiej masz poprzez menu "Moje Konto >> Moja Książka Kucharska".
Przykładowo jeśli chcesz podpiąć wybrane przepisy do własnych kategorii "To lubią moje dzieci" oraz "To lubi mój mąż", możesz utworzyć 2 rozdziały (wybierz "Moja Książka Kucharska" >> "Rozdziały Mojej Książki":
a następnie podczas przeglądania przepisów możesz dodać każdy z nich do dowolnego rozdziału swojej Książki Kucharskiej za pomocą przycisku na górze przepisu:
A to przykład własnej Książki Kucharskiej z dodanymi przepisami:
Zakładki Ulubione i Czytaj Później
Książka Kucharska każdego użytkownika posiada dwia wbudowane rozdziały - "Moje ulubione przepisy" oraz "Przeczytaj później". Możesz do nich podpinać dowolne przepisy a ich intencja jest taka jak sama nazwa - aby oznaczać szczególnie ulubione albo takie, których w danej chwili nie mamy czasu przeczytać i chcemy oznakować do przeczytania na później. Do podpinania przepisów do tych dwóch wybranych rozdziałów należy użyć przycisków "Czytaj później" oraz "Do Ulubionych" na początku każdego przepisu.
Na stronie Kuchnia-Domowa zarejestrowani użytkownicy mają możliwość dyskutowania na forum. Aby zobaczyć bieżące dyskusje albo kategorie w których możesz rozpocząc nowy wątek skorzystaj z opcji menu "Dyskujse >> Wszystkie Dyskusje" lub "Dyskusje >> Kategorie Dyskusji":
Każdy użytkownik ma możliwość wyszukiwania przepisów za pomocą różnorodnych kryteriów.
Wyszukiwanie tekstowe
Używając pola wyszukaj w prawej kolumnie możesz wpisać dowolne słowo lub słowa aby wyszukać wszystkie przepisy zawierajce podane frazy:
Wyszukiwanie według znaczników
Każdy przepis na Stronie jest oznaczony przez dużą ilość znaczników z różnych kategorii, jak np. smak, okazja, użyte składniki, kategoria potrawy, rodzaj diety, trudność wykonania, czas przygotowania oraz wiele innych.
Istnieje możliwość zaawansowanego wyszukiwania polegającego na zawężaniu wyników poprzez uściślanie znaczników jakie dany przepis powinien zawierać. Do tego celu służą opcje menu ">> Wyszukaj" w lewej kolumnie w bloku "Przepisy Kulinarne". Pierwsza opcja wyszukuje we wszystkich kategoriach potraw, natomiast pozostałe zagnieżdżone zawężają wyszukiwanie do wybranej kategorii.
Przykładowo aby wyszukać przepisy na potrawy rybne, podawane na ciepło, tradyjne na Boże Narodzenie o łącznym czasie przygotowania nie przekraczającym 1 godziny należy wybrać w poszczególnych kryteriach wyszukiwania:
- Na ciepło lub zimno - Na ciepło
- Główny składnik - Ryby
- Danie typowo na okazję - Boże Narodzenie
- Łączny czas przygotowania i oczekiwania - do 2 godzin
Komentowanie przepisów
Każdy użytkownik może oddawać komentarze do dowolnych przepisów. Do komentarza można również dołączyć zdjęcia - jeśli jest związane z przepisem (przykładowo zdjęcie wykonanej potrawy).
Proszę pamiętać, iż komentarze są moderowane i w przypadku naruszenia ogólnych dobrych zasad pisania komentarzy, takowe mogą nie zostać opublikowane przez moderatora.
Aby oddać komentarz należy nacisnąć przycisk "Dodaj Komentarz" pod przepisem, następnie wpisać treść komentarza, dołączyć ewentualnie zdjęcie, zaznaczyć "Zgadzam się na Regulamin ..." i wysłać komentarz przyciskiem "Wyślij komentarz". Komentarz nie pojawi sie natychmiast na Stronie, lecz dopiero po zaakceptowaniu przez moderatora.