
Uniwersalny sos pomidorowy pasujący do każdej domowej pizzy.
Składniki:
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych ziół np. prowansalskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Czosnek obrać i drobno posiekać. Podsmażyć krótko na rozgrzanej oliwie.
- Dodać resztę składników i zagotować. Od zagotowania, gotować na małej mocy palnika ok. 20 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje.
Uwaga:
- Sosu wystarcza na 7 okrągłych pizz o średnicy ok. 24cm. Jeśli nie wykorzystacie całego sosu, to resztę można zamrozić.
|
Kuchnia: |
Włoska |
|
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
|
Ilość porcji: |
Sosu wystarcza na 7 okrągłych pizz o śr. ok. 24cm lub 4 prostokątne o wymiarach ok. 30x 40cm. |
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | niski |
