Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim
1 Komentarz
Kremowa zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim. Smaczna, sycąca, nieskomplikowana i zdrowa. Można podawać ją posypaną szczypiorkiem, z kleksem śmietany, dodatkowo z grzankami lub świeżą bagietką.
Składniki na ok. 4 porcje (ok. 1,5 litra):
1 litr dowolnego bulionu (np. drobiowego, wołowego , warzywnego )
100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
700 g ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
ok. 50 g słodkiej śmietany 30- 36% (creme fraiche lub serka kremowego typu Philadelphia)
sól, pieprz
zielona cebulka lub szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Liście czosnku niedźwiedziego umyć, dokładnie osuszyć i poszatkować.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na maśle. Dodać czosnek niedźwiedzi i podsmażyć ok. 3 minut, mieszając.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę z czosnkiem niedźwiedzim przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować.
Ziemniaki dodać do bulionu i gotować do miękkości.
Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zmiksować blenderem.
Dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z kleksem gęstej śmietany lub serka kremowego. Można posypać drobno posiekaną zieloną cebulką lub czosnkiem niedźwiedzim. Można dodać grzanki.
Całkowity czas przygotowania:
do ok. 1 godziny
Ilość porcji:
ok. 4
Trudność:
łatwa
Koszt:
niski
04 maj 2019
Poprawiono: 15 maj 2019
Odsłon: 50139