Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim


Kremowa zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim. Smaczna, sycąca, nieskomplikowana i zdrowa. Można podawać ją posypaną szczypiorkiem, z kleksem śmietany, dodatkowo z grzankami lub świeżą bagietką.
Składniki na ok. 4 porcje (ok. 1,5 litra):
- 1 litr dowolnego bulionu (np. drobiowego, wołowego, warzywnego)
- 100 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego
- 700 g ziemniaków
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- ok. 50 g słodkiej śmietany 30- 36% (creme fraiche lub serka kremowego typu Philadelphia)
- sól, pieprz
- zielona cebulka lub szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Liście czosnku niedźwiedziego umyć, dokładnie osuszyć i poszatkować.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na maśle. Dodać czosnek niedźwiedzi i podsmażyć ok. 3 minut, mieszając.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę z czosnkiem niedźwiedzim przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować.
- Ziemniaki dodać do bulionu i gotować do miękkości.
- Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zmiksować blenderem.
- Dodać śmietanę i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z kleksem gęstej śmietany lub serka kremowego. Można posypać drobno posiekaną zieloną cebulką lub czosnkiem niedźwiedzim. Można dodać grzanki.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.