Barszcz czerwony z suszonych buraków


Czysty, klarowny barszcz przygotowany na suszonych burakach. Można podawać go z uszkami, ziemniakami, jajkiem lub w szklance do krokietów i pasztecików. Prosty do przygotowania.
Składniki:
- 100 g suszonych buraków
- 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
- 3 kawałki suszonych grzybów
- 3 ząbki czosnku
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Suszone buraki przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Doprowadzić do zagotowania i gotować ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę).
- Następnie dodać sok z cytryny lub ocet, majeranek, sól i pieprz. Barszcz przecedzić przez sitko.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 6 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!