Barszcz czerwony z suszonych buraków

Czysty, klarowny barszcz przygotowany na suszonych burakach. Można podawać go z uszkami, ziemniakami, jajkiem lub w szklance do krokietów i pasztecików. Prosty do przygotowania.

Składniki:

  • 100 g suszonych buraków
  • 2 litry bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 3 kawałki suszonych grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Suszone buraki przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać suszone grzyby, rozgniecione (lub przekrojone na pół) ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Doprowadzić do zagotowania i gotować ok. 1 godziny, na małej mocy palnika. ( Podczas gotowania, garnek przykryć pokrywką, zostawiając małą szczelinę).
  2. Następnie dodać sok z cytryny lub ocet, majeranek, sól i pieprz. Barszcz przecedzić przez sitko.

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Barszcz czerwony z suszonych buraków