Chipsy ze skórek bobu

Czy wiedzieliście, że skórki bobu można wykorzystać w fajny sposób i zrobić z nich zdrowe, niskokaloryczne i niskowęglowodanowe chipsy, przekąskę? Ugotowany bób można jeść ze skórką lub bez. Jak kto lubi 😉 Do sałatek jednak dodajemy bób obrany, a skórki polecam osuszyć, wymieszać z oliwą i przyprawami i upiec w piekarniku. Chrupiące skórki można zjeść same, z dipem np. majonezem lub sosem czosnkowym lub też wykorzystać do sałatek np. do posypania sałatki z wierzchu zamiast prażonych ziaren, czy prażonej cebulki.

Najlepiej wykorzystać skórki z młodego bobu, gdy skórki są miększe. Przyprawy można dać dowolne, według smaku np. czosnek granulowany, papryka (słodka, ostra lub wędzona) w proszku, oregano, rozmaryn, sól, pieprz.

Składniki:

  • skórki po 500 g ugotowanego bobu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej lub wędzonej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotować w osolonej wodzie. Obrać ze skórki. (Pomocny może okazać się artykuł: "Jak ugotować bób").
  2. Skórki osuszyć ręcznikiem papierowym. (Dobrze, jak jeszcze poleżą i wyschną).
  3. W misce wymieszać oliwę z przyprawami. Dodać skórki i wymieszać, aby obtoczyły się w tłuszczu i przyprawach.

2

  1. Rozłożyć równomiernie na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby możliwie nie nachodziły na siebie.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut (lub ciut dłużej) w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ładnie się zarumienią na brązowy kolor. (Za jasne będą gumowate. Lepiej je dobrze przypiec, będą chrupiące. Należy jednak uważać, żeby ich nie przypalić).
  3. Pozostawić do ostygnięcia i podawać.
Chipsy ze skórek bobu