Myszki z jajek


Efektowna dekoracja stołu, zachęcająca do jedzenia jajek nie tylko dzieci ;) Do tego nieskomplikowana w przygotowaniu. Myszki robi się łatwo i przyjemnie. Najbardziej obawiałam się przyczepiania wąsów, aby nie odpadły. Okazało się, że koperek sam przykleja się do wilgotnego jajka :) Rzodkiewki na uszy polecam wsunąć w nacięcie zrobione uprzednio nożem. Wciskanie plasterka rzodkiewki bez nacięcia może się udać, ale może też spowodować brzydkie pęknięcie białka, dlatego lepiej jest zrobić nożykiem szczelinę.
Składniki:
- jajka (ilość według uznania)
- goździki (przyprawa)
- rzodkiewki
- świeży koperek lub szczypiorek
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i po ostudzeniu obrać. Ściąć od dołu, aby jajka można było stabilnie postawić. (Odcięte część można zjeść np. na kanapce).
- Rzodkiewki umyć, odciąć korzonki i je zachować. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
- Małym, ostrym nożykiem zrobić nacięcia w miejscach, gdzie mają być uszy i wsunąć w nie po plasterku rzodkiewki.
- Wkręcić ostrożnie goździki robiąc oczy i nos.
- Koperek opłukać i osuszyć. Oderwać odrobinę koperku na wąsy i ułożyć na jajku. (Nie ma problemu z przymocowaniem koperku. On się sam "przyklei" do jajka. Wystarczy położyć go na jajku).
- Odłożony korzonek wkręcić z tyłu, robiąc ogonek.
- Gotowe myszki ułożyć na dużym talerzu lub tacce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.