Ślimaki pizzowe

Mini pizze z ciasta drożdżowego zwinięte jak ślimaki. Można właściwie nadziać je dowolnym nadzieniem jakie dajemy do zwykłej pizzy. Najbardziej klasyczne i lubiane przez dzieci nadzienie to sos pomidorowy, ser żółty i szynka lub salami. Takie mini pizze sprawdzą się jako przekąska, na kolację, piknik czy do szkoły. Smakują na ciepło i zimno.

Składniki na ok. 35 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml lekko ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suchych drożdży instant
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczka soli

Sos pomidorowy:

  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonych ziół np. prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Nadzienie:

  • ser żółty tarty do pizzy np. mozzarella (ok. 150 g)
  • szynka (ok. 100 g)

Dodatkowo:

  • mąka do posypywania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150 ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto, ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  2. W tym czasie przygotować sos pomidorowy: Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać oliwę i przyprawy. Zagotować. Od zagotowania, gotować na małej mocy palnika ok. 15 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Szynkę pokroić w kostkę.
  4. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x 30 cm.
  5. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi wzdłuż dłuższych boków. Ciasto przeciąć wzdłuż na pół. Posypać pokrojoną szynką i serem żółtym.

2

3

4

5

  1. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku (zaczynając zwijanie od miejsca przecięcia), tworząc dwie rolady.
  2. Rolady ułożyć złączeniem do dołu i pokroić ostrym, dużym nożem na plasterki o szerokości ok. 2,5- 3 cm.

6

  1. Ślimaki układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

7

  1. Ślimaki pozostawić na blachach, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C, grzałka góra- dół.
  2. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 220°C, grzałka góra- dół.

8

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 35

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Ślimaki pizzowe Ślimaki pizzowe

Powiązane przepisy