Papryki zapiekane z serkiem i boczkiem


Zapiekane papryki faszerowane serkiem kremowym, owinięte plasterkami boczku i podane na świeżej sałatce z zielonej sałaty, awokado, rzodkiewki i ogórka. Pyszna przystawka na ciepło, lekki obiad lub kolacja.
Składniki na ok. 3 porcje:
Faszerowane papryki:
- 1 ½ czerwonej papryki
- 50 g sera feta
- 150 g gęstego, naturalnego serka kremowego (typu Philadelphia)
- 12 plasterków bekonu lub boczku
- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
- ok. 2 łyżek posiekanego szczypiorku
Sałatka:
- 3 garście mieszanej sałaty
- 3 rzodkiewki
- kawałek marchewki
- pół awokado
- kawałek ogórka
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Papryki pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć pestki, białe błonki i odciąć ogonek. Umyć i osuszyć.
- W głębokim talerzu ugnieść ser feta i kremowy widelcem na mniej więcej gładką masę. Dodać przyprawy i szczypiorek. Wymieszać.
- Masą serową napełnić ćwiartki papryk. Każdy kawałek owinąć w dwa plasterki boczku (lub bekonu), zawijając tak, aby końcówki boczku były schowane pod spód.
- Papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec ok. 35 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół), aż boczek się przyrumieni.
- W międzyczasie przygotować sałatę: Sałatę umyć i osuszyć. Rozłożyć na trzech dużych, płaskich talerzach.
- Rzodkiewkę, ogórek, marchewkę, awokado umyć i osuszyć. Awokado, ogórek i marchewkę obrać. Warzywa pokroić w plasterki i ułożyć na sałacie. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić oliwą z oliwek.
- Upieczone, gorące papryki układać po dwie sztuki na każdym talerzu.
- Podawać najlepiej od razu.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 3 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.