Tosty francuskie na słodko

Tosty francuskie to nic innego jak kromki chleba, najczęściej czerstwego, namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor. W ten sposób można wykorzystać pozostałe resztki z już nieświeżego chleba. Możecie wykorzystać dowolny, ale najlepiej jasny chleb tj. pszenny, tostowy, chałkę oraz bułki i bułkę paryską.

Sposobów na podanie tego prostego dania jest bardzo wiele. Można gotowe tosty posypać cukrem z cynamonem, cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub innym, sosem owocowym albo ozdobić owocami sezonowymi. Można również zrobić tosty podwójne, przekładając dwie kromki np. kremem orzechowo- czekoladowym, dżemem, czy masłem orzechowym.

Poniższe proporcje wystarczają na przygotowanie siedmiu tostów francuskich z chleba tostowego.

Składniki:

  • kromki chleba tostowego, pszennego, chałki, bułki lub bułki paryskiej
  • 2 jajka
  • 80ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • masło i olej do smażenia

Do dekoracji:

  • cukier wymieszany z cynamonem, cukier puder, owoce, sos owocowy, czekoladowy, jogurt, syrop klonowy, z agawy, miód itp.

Sposób przygotowania:

  1. W głębokim talerzu rozkłócić widelcem jajka z mlekiem i cukrem waniliowym.
  2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła z łyżką oleju.
  3. W tym czasie namoczyć kromkę w mleku z jajkiem. (Jeśli chcecie zrobić tosty z nadzieniem to jedną kromkę należy posmarować nadzieniem np. dżemem, kremem czekoladowy lub masłem orzechowym, pozostawiając odstęp od brzegu i przykryć drugą kromką. Tak przygotowany tost namoczyć z obu stron w mleku z jajkiem).
  4. Kromki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  5. Chcąc usmażyć kolejną porcję należy zlać tłuszcz z patelni, przetrzeć ją ręcznikiem papierowym i roztopić ponownie masło z olejem. Następnie smażyć kromki namoczone w mleku i jajku.
  6. Podawać na ciepło posypane cukrem z cynamonem lub z innym dodatkiem.

Czas:

Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Tosty francuskie na słodko Tosty francuskie na słodko Tosty francuskie na słodko