Lemoniada malinowa

Lemoniada malinowa

Na upalne dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający napój. W sezonie malinowym proponuję dodać do zimnej wody mineralnej świeże maliny, cytrynę i miętę, a całość osłodzić syropem malinowym lub syropem z kwiatów czarnego bzu. W ten oto sposób otrzymamy pyszną, ładnie wyglądającą lemoniadę malinową

Składniki:

  • 1,5 litra schłodzonej wody mineralnej (gazowanej lub niegazowanej)
  • ok. 250- 300g malin
  • 1 cytryna
  • garść listków mięty
  • parę łyżek syropu malinowego (do smaku)
  • parę kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. Cytrynę umyć, osuszyć i obrać cienko skórkę. Wycisnąć sok z cytryny. Sok i skórki przełożyć do dużego dzbanka (o ok. 2 litrów pojemności).
  2. Dodać maliny i listki mięty. Zalać schłodzoną wodą mineralną i posłodzić syropem.
  3. Przed podaniem dodać parę kostek lodu.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 6 szklanek

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Lemoniada malinowa Lemoniada malinowa
Wpisz treść komentarza...
Jestes gościem ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 5 lat temu
    Tą lemoniade podaje zawsze z lekko gazowaną cisowianką taka najbardziej mi smakuje, a goście jak przychodzą to zawsze pytają o przepis.