Pieczona cukinia Hasselback (dieta dr Dąbrowskiej)

Ponacinane i zapiekane w piekarniku cukinie, nadziewane plasterkami cebuli i pomidorów. Danie zgodne jest z dietą dr Dąbrowskiej. Polecam podawać z sosem pomidorowym.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 małe cukinie
  • 3 małe cebule
  • 2 małe pomidory

Marynata:

  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce (krojone bez skórki)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół np. prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyć i osuszyć ściereczką.
  2. Każdą cukinię ponacinać w paseczki o grubości ok. 7- 8 mm uważając, aby nie przeciąć cukinii do końca.
  3. Cebule obrać, przeciąć na pół i pokroić w bardzo cienkie półplasterki.
  4. Pomidory umyć, osuszyć, przeciąć na pół i pokroić w bardzo cienkie półplasterki.
  5. W nacięcia cukinii wkładać na przemian: raz cebulę, raz pomidora.
  6. Przygotowane cukinie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Przygotować marynatę. W małej miseczce wymieszać wodę z przyprawami.
  8. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować cukinie marynatą.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż po wbiciu widelca, czy końcówki noża cukinie będą miękkie.
  2. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno. Przełożyć do garnka i chwilę podsmażyć bez tłuszczu, ciągle mieszając. Zalać passatą pomidorową. Dodać przyprawy i gotować jeszcze ok. 5 minut, aby cebula zmiękła. Następnie zmiksować blenderem.
  3. Cukinie podawać na ciepło z sosem.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Pieczona cukinia Hasselback (dieta dr Dąbrowskiej)