Miękkie, cienkie ciasto pierogowe z farszem z ziemniaków, podsmażonej cebuli i serka wiejskiego. Dawniej robiłam klasyczne pierogi ruskie tylko na twarogu. Obecnie robię je często właśnie z dodatkiem serka wiejskiego. Farsz dobrze się łączy i ładnie wygląda z małymi kulkami serka. Lubię również jak ziemniaki są pogniecione niedokładnie, aby były wyczuwalne kawałki. Można je również dokładnie pognieść lub przecisnąć przez praskę, jeśli takie wolicie ;)
Składniki na ok. 70 sztuk:
Ciasto pierogowe:
500g mąki pszennej
ok. 300ml gorącej, przegotowanej wody
1 płaska łyżka soli
Nadzienie:
800g ziemniaków
1 duża cebula
400g serka wiejskiego
sól, pieprz
1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze ciepłe pognieść tłuczkiem do ziemniaków (według uznania mogą pozostać kawałki lub potłuc dokładnie). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Serek wiejski dobrze odsączyć na sitku.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Cebulę, ziemniaki i serek wiejski wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski. Dodać sól i zamieszać. Wlewać stopniowo gorącą wodę z czajnika (im cieplejsza tym ciasto będzie lepsze, bardziej sprężyste, ale nie wrzątek, żeby się nie poparzyć) i zagnieść jednolite, elastyczne, mięciutkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. (Jeśli ciasto będzie dobrze wyrobione to w przekroju powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
Ciasto podzielić na części. Na posypanym mąką blacie rozwałkować bardzo cienko ciasto. (W trakcie rozwałkowywania jednej porcji ciasta, resztę przełożyć do miski i przykryć ściereczką, żeby nie obeschło).
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka np. szklanką. Na środku nałożyć łyżeczką nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Gotowe pierogi układać na desce lub blacie oprószonym mąką i przykryć ściereczką, aby nie obsychały.
Pierogi można zamrozić lub od razu ugotować i podawać. (O mrożeniu pierogów czytaj w uwagach).
Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia.
Wyciągać łyżką cedzakową. Podawać z przesmażoną na oleju lub maśle cebulą lub z kwaśną śmietaną. Jeśli ugotowane pierogi mają być przechowane w lodówce np. do dnia następnego to należy je przelać trochę olejem i dobrze je w nim obtoczyć, aby nie posklejały się po przełożeniu do miski lub innego naczynia.
Uwaga:
Mrozić można surowe pierogi, układając je oddzielnie, jedne koło drugiego, na tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki i gdy zamarzną przełożyć do woreczka do mrożenia i ponownie wstawić do zamrażarki. Gotujemy je wrzucając zamrożone na wrzątek z solą.
Można pierogi również ugotować i zamrozić. W tym przypadku należy ugotowane pierogi najpierw zahartować, czyli po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia wypełnionego dużą ilością zimnej wody i pozostawić na kilka minut, aż dobrze ostygną. Następnie osączyć je dobrze na durszlaku. Osączone przełożyć do miski, skropić olejem, podzielić na porcje, przełożyć do woreczka do mrożenia i zamrozić. Po rozmrożeniu ugotowane pierogi można odgrzać na parze, w mikrofalówce, wrzucić na chwilę na wrzątek lub obsmażyć na oleju.
Zawsze mrożę tylko pierogi surowe, układam na tacy i okrywam szczelnie folią i wkładam na kilka godzin do zamrażarki, po czym zamrożone wkładam do woreczka foliowego i przechowuję w zamrażarce. Po ugotowaniu smakują jak świeżo przygotowane. Nigdy nie mrożę pierogów ugotowanych , dla mnie zupełnie nie nadają się do spożycia, są niesmaczne
Nie wiem dlaczego, ale mnie z tego przepisu wyszło pierogów 45, a nie 70.. a wcale takie duże nie były. Robiłam wszystko wg przepisu, starannie odmierzyłam ile gram czego za pomocą wagi :)