Tarta ze szparagami
- Preparation Time: PT1H00M
- Cooking Time: PT0H40M
- Total Time: PT2H10M
- Servings: 4- 6
- Diet: Vegetarisch
- Na ciepło lub zimno: Na ciepło, Na zimno
- Główny składnik: Warzywa
- Składnik - Nabiał: Śmietana
- Składnik - Warzywa: Pomidor, Szparagi
- Składnik - Zboże: Mąka pszenna
- Smak: Słony
- Pora dnia: Obiad, Kolacja, Przekąska
- Okazja: Impreza, prywatka, Impreza firmowa
- Trudność: Średnio trudne
- Dieta, Konsumenci : Bez mięsa, Wegetariańskie
- Czas przygotowania: Do 3 godzin, Do 6 godzin, Do 12 godzin, Do 12 godzin i powyżej
- Sposób przyrządzania: Piekarnik


Wytrawna tarta z zielonymi szparagami i pomidorkami na kruchym cieście to pomysł na elegancki, a jednocześnie prosty obiad lub kolację. Delikatne, zielone szparagi i soczyste pomidorki zatopione są w kremowym, jajeczno-śmietanowym sosie, a wszystko to spoczywa na ultra kruchym, maślanym spodzie.
Ciasto kruche zawiera sporą ilość masła w stosunku do mąki, dzięki czemu po upieczeniu jest nie tylko chrupiące, ale i przyjemnie maślane.
Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło – prosto z piekarnika, jak i na zimno – np. jako przekąska na pikniku, w lunchboxie albo na letnim przyjęciu w ogrodzie. To świetna propozycja na sezon szparagowy – warto korzystać, póki trwa. Tartę można serwować samą lub przykładowo z sałatką z rukoli, lampką białego wina albo chłodnym sosem jogurtowo-czosnkowym.
Składniki na formę do tarty lub tortownicę o śr. 26- 28 cm:
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 120 g masła, zimnego
- jajko (rozmiar M), zimne
- 1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
- ok. 400- 500 g zielonych szparagów
- ok. 3 zielone cebulki dymki (po pokrojeniu ok. 6- 7 łyżek)
- 100 g śmietany creme fraiche (kupnej lub z przepisu: "Creme Fraiche", ewentualnie kwaśna śmietana 18%), temperatura pokojowa
- 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 1 łyżka mąki pszennej
- ok. 100 g mini pomidorków (daktylowych lub koktajlowych)
- sól, pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Formę do tarty o średnicy 26- 28 cm wysmarować masłem. W przypadku użycia tortownicy (u mnie o śr. 26 cm): wyłożyć dno papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka i soli zagnieść robotem kuchennym jednolite ciasto. (Ciasto jest klejące - ja nie dosypuję dodatkowej mąki).
- Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- W tym czasie szparagi umyć i odciąć końcówki. Szparagi przekroić wszerz na pół. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie dokładnie odcedzić. (Instrukcję przygotowania szparagów znajdziecie tutaj).
- Cebulkę dymkę umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół.
- W miseczce wymieszać śmietanę creme fraiche z jajkami, mąką, solą i pieprzem.
- Schłodzonym ciastem wykleić przygotowaną formę, formując również wysokie brzegi (w przypadku tortownicy – mniej więcej do połowy wysokości obręczy).
- Na cieście rozsypać posiekaną cebulkę, ułożyć szparagi, a następnie połówki pomidorków. Całość zalać sosem jajeczno- śmietanowym. (Sos nie przykryje całkowicie warzyw – zbierze się głównie na spodzie).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Podawać na ciepło lub zimno.
- Tartę można przechowywać w lodówce do 2 dni – wystarczy odgrzać w piekarniku lub zjeść na zimno.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4- 6 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



