Krem kalafiorowy
6 Komentarzy
Krem kalafiorowy
Gęsta, sycąca zupa- krem z kalafiora. Jest prosta, smaczna i pożywna.
Składniki na ok. 6 porcji:
ok. 2,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego
1 średniej wielkości kalafior
1 cebula
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
200g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
¼ litra mleka
trochę posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na wywarze.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na łyżce oleju.
Kalafior odcedzić. (Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać!)
W garnku roztopić masło. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i chwilkę podsmażyć. Szybko mieszając, wlać mleko, 250ml wywaru i cebulę. Całość zagotować.
Dodać kalafior, odkładając na bok parę różyczek do dekoracji.
Zupę zmiksować. Dodać śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Jeśli krem byłby za gęsty, dodać jeszcze trochę wywaru).
Zupę rozlać do talerzy. Udekorować różyczkami kalafiora i natką pietruszki.
Smacznego.
Czas:
Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość porcji:
ok. 6
Trudność:
łatwe
Koszt:
niski
07 kwiecień 2010
Poprawiono: 01 październik 2016
Odsłon: 115910