Pyszny sos cebulowy do mięsa, z karmelem i śmietaną. Sos jest delikatny, mocno kremowy i lekko słodki.
Składniki:
2 cebule (ok. 250g)
1 łyżki masła lub margaryny
1 łyżka cukru
250ml bulionu
1 łyżka mąki pszennej
200ml słodkiej, płynnej śmietany (używam 30%)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na maśle (lub margarynie). Dodać bulion. Gotować na niskiej mocy palnika.
Cukier skarmelizować na patelni na jasno-brązowy kolor. Dodać do cebuli z bulionem i mieszać, aż karmel całkowicie się rozpuści.
Mąkę zrumienić na patelni, ciągle mieszając. Dodać śmietanę, szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Zasmażkę dodać do cebuli i dokładnie wymieszać.
Dodać sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku.