Klasyczna sałatka z ryżem, tuńczykiem, kukurydzą, jajkiem i majonezem. Szybka, prosta, smaczna i sycąca sałatka na imprezę, do biura, ale również na rodzinną kolację z pieczywem.
Składniki na ok. 5- 6 porcji:
100 g długoziarnistego ryżu
1 puszka z tuńczyka w oleju lub sosie własnym (ok. 150 g po odsączeniu)
1 puszka kukurydzy konserwowej (ok. 250 g po odsączeniu)
4 jajka
trochę zielonej cebulki lub szczypiorku
ok. 4 łyżek majonezu
sól, czarny pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. (Ryż powinien być ugotowany na sypko, nie rozgotowany). Następnie dobrze odcedzić na sitku i pozostawić do ostygnięcia.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
Tuńczyka i kukurydzę odsączyć.
Ryż przełożyć do miski. Dodać odsączonego tuńczyka, kukurydzę i jajka. Dodać posiekaną zieloną cebulkę lub szczypiorek i majonezu do smaku (ok. 4 łyżek). Doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę można podawać od razu. Można ją również schłodzić w lodówce.
Ja np. ogólnie nie lubię cebuli w sałatkach. Smażoną, tak. Zobaczymy czy na coś wymienię. I dam ogórki korniszone z chilli na bank ryż jej nie zabije😉.