Pikantna przekąska z ciasta francuskiego w kształcie słońca (a może kwiatka ;)). Ciasto francuskie przełożone jest serkiem kremowym i wędzonym łososiem. Proste, a jakże smaczne.
Taka przekąska jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania.
Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
ok. 100g serka kremowego typu Philadelphia
ok. 150g łososia wędzonego
posiekane świeże lub mrożone zioła
sól, pieprz
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
Z obu płatów ciasta wyciąć tej samej wielkości koła.
Pierwsze koło ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować serkiem kremowym i posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć plasterki łososia. Przykryć drugim, wyciętym kołem.
Na środku koła lekko odcisnąć np. dno plastikowego kubka. Ostrym nożem naciąć ciasto, tworząc promienie.
Każdy promień skręcić 2 lub 3- krotnie.
Ciasto posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Pozostałe ciasto można wykorzystać w podobny sposób. (Jedne ciasto posmarować serkiem, posypać solą, pieprzem i ziołami. Rozłożyć łososia. Przykryć drugim ciastem. Pociąć w paski, skręcić, posmarować jajkiem i upiec).
Możesz, ale najsmaczniejsze jest w dzień przygotowania. Dotyczy to każdego wypieku z ciastem francuskim. Ciasto francuskie jest chrupiące tylko świeże.
Można również zamiast płatów łososia poprostu ciasto posmarować serkiem śmietankowym z łososiem(twój smak,łaciaty lub almette)wtedy mamy tańszą wersję! ;)