Tosty francuskie na słodko
Tosty francuskie to nic innego jak kromki chleba, najczęściej czerstwego, namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor. W ten sposób można wykorzystać pozostałe resztki z już nieświeżego chleba. Możecie wykorzystać dowolny, ale najlepiej jasny chleb tj. pszenny, tostowy, chałkę oraz bułki i bułkę paryską.
Sposobów na podanie tego prostego dania jest bardzo wiele. Można gotowe tosty posypać cukrem z cynamonem, cukrem pudrem, polać syropem klonowym lub innym, sosem owocowym albo ozdobić owocami sezonowymi. Można również zrobić tosty podwójne, przekładając dwie kromki np. kremem orzechowo- czekoladowym, dżemem, czy masłem orzechowym.
Poniższe proporcje wystarczają na przygotowanie siedmiu tostów francuskich z chleba tostowego.
Składniki:
- kromki chleba tostowego, pszennego, chałki, bułki lub bułki paryskiej
- 2 jajka
- 80ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- masło i olej do smażenia
Do dekoracji:
- cukier wymieszany z cynamonem, cukier puder, owoce, sos owocowy, czekoladowy, jogurt, syrop klonowy, z agawy, miód itp.
Sposób przygotowania:
- W głębokim talerzu rozkłócić widelcem jajka z mlekiem i cukrem waniliowym.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła z łyżką oleju.
- W tym czasie namoczyć kromkę w mleku z jajkiem. (Jeśli chcecie zrobić tosty z nadzieniem to jedną kromkę należy posmarować nadzieniem np. dżemem, kremem czekoladowy lub masłem orzechowym, pozostawiając odstęp od brzegu i przykryć drugą kromką. Tak przygotowany tost namoczyć z obu stron w mleku z jajkiem).
- Kromki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika, na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Chcąc usmażyć kolejną porcję należy zlać tłuszcz z patelni, przetrzeć ją ręcznikiem papierowym i roztopić ponownie masło z olejem. Następnie smażyć kromki namoczone w mleku i jajku.
- Podawać na ciepło posypane cukrem z cynamonem lub z innym dodatkiem.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 7 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |