Roladki naleśnikowe z nadzieniem łososiowym i serowym
Roladki z naleśników na dwa sposoby. To prosta przystawka na imprezy, podawana na zimno. Roladki zrobione są z nadzieniem z serka kremowego i łososia wędzonego oraz z serka, suszonych pomidorów i papryki. Oba warianty są bardzo smaczne, choć osobiście wariant z łososiem bardziej mi smakuje.
Na dole znajdziecie sposób przygotowania w Thermomixie.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe*:
- 300g mąki pszennej
- 6 jajek
- 450ml mleka
- 150ml gazowanej wody mineralnej
- 2 szczypty soli
Nadzienie łososiowe:
- 250g serka kremowego typu Philadelphia
- szczypiorek lub zielona cebulka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 400g łososia wędzonego
Nadzienie serowe:
- 100g parmezanu
- 60g suszonych pomidorów w oleju
- 100g papryki
- 300g serka kremowego typu Philadelphia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać dokładnie i odstawić na 15 minut.
- Przygotować nadzienie łososiowe. Szczypiorek umyć, osuszyć i poszatkować. Łososia pokroić drobno. Dodać resztę składników i wymieszać.
- Przygotować nadzienie serowe. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pomidory osuszyć z zalewy na ręczniku papierowym i pokroić drobno. Paprykę oczyścić i pokroić drobno. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać razem.
- Naleśniki usmażyć na oleju. (Potrzeba 8 naleśników).
- Każdy naleśnik ułożyć na kawałku folii aluminiowej.
- Na czterech naleśnikach rozsmarować nadzienie z łososia, a na pozostałym czterech nadzienie serowe. Naleśniki zwinąć ściśle w roladę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
- Na drugi dzień naleśniki pokroić w grube plastry.
Uwaga:
*Ciasto na naleśniki jest rzadkie i naleśników wychodzi dużo, więcej niż podane 8 sztuk (ok. 12- 13 sztuk z patelni o średnicy 28cm).
Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto naleśnikowe*:
- 300g mąki pszennej
- 6 jajek
- 450g mleka
- 150g gazowanej wody mineralnej
- 2 szczypty soli
Nadzienie łososiowe:
- 250g serka kremowego typu Philadelphia
- szczypiorek lub zielona cebulka, posiekany
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
- 400g łososia wędzonego w plasterkach
Nadzienie serowe:
- 100g parmezanu, pokrojonego na kawałki
- 60g suszonych pomidorów w oleju, osuszonych na ręczniku papierowym
- 100g papryki, pokrojonej na kawałki
- 300g serka kremowego typu Philadelphia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego pieprzu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na naleśniki włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 30s./ obr.4. Ciasto odstawić na 15 minut.
- Przygotować nadzienie łososiowe. Serek, szczypiorek, sól, pieprz i łososia włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 20s./ obroty w lewo/ obr.4. Nadzienie przełożyć do miseczki i odstawić na bok.
- Przygotować nadzienie serowe. Parmezan włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 20s./ obr.6. Przełożyć do miseczki i odstawić na bok.
- Paprykę zmiksować 3s./ obr. 5. Odstawić na bok.
- Suszone pomidory zmiksować 3s./ obr.6. Dodać parmezan, paprykę, serek, sól i pieprz i wymieszać 20s./ obroty w lewo/ obr.3- 4.
- Naleśniki usmażyć na oleju. (Potrzeba 8 naleśników).
- Każdy naleśnik ułożyć na kawałku folii aluminiowej.
- Na czterech naleśnikach rozsmarować nadzienie z łososia, a na pozostałym czterech nadzienie serowe. Naleśniki zwinąć ściśle w roladę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
- Na drugi dzień naleśniki pokroić w grube plastry.
Uwaga:
*Ciasto na naleśniki jest rzadkie i naleśników wychodzi dużo, więcej niż podane 8 sztuk (ok. 12- 13 sztuk z patelni o średnicy 28cm).
Źródło: Przepis pochodzi z książki z przepisami do Thermomix: „Feste feiern".