Bigos wegański, odchudzony, bez dodatku mięsa i tłuszczu. Mogą go jeść weganie i osoby na diecie. Jest on zgodny z dietą dr Ewy Dąbrowskiej. Przygotowany jest z białej kapusty pomieszanej z kiszoną. Można również ugotować bigos z samej kapusty białej lub samej kiszonej, jak kto woli. Doskonale rozgrzewa wychłodzony organizm. Do bigosu dodajemy jabłko, które nadaje mu dodatkowo smaku i słodkości. Bigos smakuje nie tylko w dzień przygotowania, ale również na 2 i 3 dzień, kiedy smaki się przegryzą. Dobrze mieć go w zapasie, szczególnie na diecie, żeby zawsze było coś ciepłego pod ręką.
Składniki na ok. 6 porcji:
pół główki średniej wielkości białej kapusty (ok. 1 kg)
1 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
1 jabłko
3 śliwki suszone (opcjonalnie)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
2 goździki
majeranek
ok. 200 g koncentratu pomidorowego
sól himalajska
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną wypłukać (ale tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączyć, pokroić drobno i przełożyć do garnka. Zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę) i gotować do miękkości pod przykryciem (ok. 1 godziny). Następnie kapustę odcedzić.
Kapustę białą oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować.
Cebulę obrać i poszatkować. Podsmażyć na suchej patelni.
Kapustę i cebulę przełożyć do dużego garnka, zalać małą ilością wrzącej wody (tyle, aby woda pokryła kapustę). Posolić 1 łyżeczką soli i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Następnie odcedzić, zachowując wodę, w której się gotowały.
Podgotowaną białą i kiszoną kapustę połączyć w jednym garnku. Dodać przecier pomidorowy, starte na tarce jabłko, 500 ml wody, w której gotowała się biała kapusta z cebulą oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i goździki.
Dodać pokrojone w paski śliwki. Garnek przykryć, pozostawiając małą szczelinę i gotować co najmniej 1 godzinę. Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Śliwki suszone na diecie Dr Dąbrowskiej? Ja jestem w trakcie tej diety i jestem prawie pewna że jest zakazane. Widzę że jest opcja opcjonalnie ale wciąż Mode być mylące dla wielu ludzi którzy wkładają wiele w tą dietę. W tyule powinno znaleźć się Bigos Postny bez Dr Dąbrowskiej
W mojej wegetariańskiej kuchni nie mogłoby zabraknąć podobnej potrawy, zwłaszcza zimą, gdy mamy ograniczony dostęp do sezonowych, świeżych warzyw. Do wege bigosu dodaję jeszcze grzyby leśne, ewentualnie pieczarki. Danie bardzo wdzięczne, bo i smaczne i proste do zrobienia i tanie.