Kotlety z buraka i puree z batatów
Cienkie, chrupiące plasterki buraków panierowane w płatkach kukurydzianych, podane z kremowym puree z batatów i ziemniaków.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 1- 2 buraki (polecam podłużne)
- mąka pszenna (w wersji bezglutenowej: uniwersalna mąka bezglutenowa)
- jajko
- płatki kukurydziane (w wersji bezglutenowej: bezglutenowe płatki kukurydziane)
Puree:
- 2 duże bataty
- 2 duże ziemniaki
- ok. 500ml bulionu*
- 1 łyżka masła
- ok. 40ml mleka
- sól, pieprz, cynamon mielony i gałka muszkatołowa mielona
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki (nie grubsze niż 5mm).
- Plasterki buraka obtaczać kolejno w: mące, rozkłóconym jajku i pokruszonych na drobno płatkach kukurydzianych.
- Olej rozgrzać na patelni. Plasterki buraków smażyć z obu stron, na średniej mocy palnika, na złoty kolor. (Plasterki powinny smażyć się powoli, aby zmiękły w środku. Nie będą jednak miękkie jak buraki gotowane, ale lekko twardawe).
- Przygotować puree. Ziemniaki i bataty umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 20 minut, aż będą miękkie. Po 5 minutach gotowania dodać bataty. (Bataty dodajemy 5 minut później, ponieważ szybciej robią się miękkie).
- Miękkie ziemniaki odcedzić. Garnek postawić z powrotem na palniku, aby cały płyn odparował.
- Następnie dodać do smaku sól, pieprz, cynamon i gałkę muszkatołową i łyżkę masła. Całość zmiksować blenderem. Dodać tyle mleka, aby powstała kremowa konsystencja.
- Kotlety z buraka i puree rozłożyć na talerzach. Podawać od razu na ciepło z sałatą.
Czas: |
Całkowity czas przygotowania:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 17264
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.