Matjas z ziemniakami
Matjas z ziemniakami i sosem śmietanowym tym razem nie jako sałatka, a danie główne. Tak serwowany płat śledziowy można często spotkać w restauracjach bawarskich. Ziemniaki ugotowane w mundurkach, cały płat śledziowy podany na sosie ze śmietany. Danie jest szybkie i lekkie.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 4 płaty śledziowe (matjasy) w oleju
- 150g jogurtu naturalnego
- 200g gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 nieduże jabłko
- ½ cebuli
- koperek
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- ziemniaki (ilość według uznania)
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
- Jabłko umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
- Śmietanę wymieszać z jogurtem. Dodać cebulę i jabłka. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub noc.
- Koperek posiekać i wmieszać do schłodzonego sosu śmietanowego.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ciepłe ziemniaki obrać.
- Na talerzach ułożyć ziemniaki i sos śmietanowy. Na sosie ułożyć płat matjasa.
Kuchnia: |
Bawarska |
|
Czas: |
Całkowity czas przygotowania: ok. 3 godzin
|
|
Ilość porcji: |
ok. 4 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 20609
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.