Przepis na prostą zapiekankę ziemniaczaną. Zapiekanka przygotowana jest z samych ziemniaków, można według uznania wzbogacić ją o inne dodatki np. starty ser żółty dodany pod koniec pieczenia, pokrojony w kostkę boczek, cebulę, marchewkę lub inne warzywa. W takiej klasycznej formie może stanowić samodzielne danie z dodatkiem jakiejś sałatki lub też jako dodatek np. do mięsa.
Składniki na 4 porcje:
800g ziemniaków
2 ząbki czosnku *
200g płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
250ml mleka
1 łyżeczka rosołu instant
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
trochę masła (ok. 30g)
masło (lub margaryna) do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę.
Formę żaroodporną wysmarować masłem (lub margaryną) i czosnkiem.
W formie układać warstwami plasterki ziemniaków, soląc każdą warstwę.
Śmietanę, mleko, rosół, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać i zalać tą mieszanką ziemniaki.
Na wierzchu rozłożyć wiórki z masła.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40- 60minut, w temperaturze 180°C. (Po 40 minutach najlepiej sprawdzić. Może ziemniaki już są miękkie).
Podawać na ciepło.
Uwaga: * Jeśli nie przepadacie za czosnkiem, możecie go pominąć lub dać tylko jeden ząbek.
Robiłam tę zapiekankę nie raz. Mojej rodzinie bardzo smakuje, a mój mąż wręcz ją ubóstwia. Osobiście dodaje do niej jeszcze np. boczek lub cebulkę i jemy ją razem z warzywami ;)
właśnie skończyłam robić :) dodałam boczek pokrojony w kostkę, starty żółty ser :) no i ziemniaki ost warstwe posypałam bazylią :) mam nadzieję, że pyszna wyjdzie :)
Zrobiłam zapiekankę prawie według przepisu, ale zrobiłam małe modyfikacje, dodałam 1/3 wołowej kostki rosołowej oraz użyłam warzywka czy kucharka nie pamiętam co moja mama ma w kuchni w pojemniczku.
Zapiekankę piekłam w piekarniku jakąś godzinę z kawałkiem. Wyszła pycha teraz wiem, że nawet proste przepisy mogą wyjść pycha.
Chociaż osobiście chyba następnym razem dodam jeszcze z 1-2 ząbki czosnku.
Przepisu nie udziwniałam w żadna kiełbasę czy ser i wyszło naprawdę smacznie. Myślę jednak że do takiej zapiekanki smakowo pasowały by np. pieczarki. Co przy następnej próbie wykonania na pewno wypróbuję i dam znać jak wyszło ;)
Jak ma alergię lub nietolerancję na laktozę, białka mleka to będzie niedobrze ja mam tak po drobiu i eureka wyszła wlasnie na drób alergia wiec skreśliłam drób a co za tym idzie również jajka niestety.
Szczerze powiem że nie smakowala mi ta zapiekanka. Mojej mamie również nie smakowala. Do tej pory jest mi po niej nie dobrze. Myślalam ze bedzie dobra ale się pomylilam. Nie polecam jej.
Właśnie wstawiłam do piekarnika,a w sam środek włożyłam trochę tartego sera,posypie tez na wierzch pod sam koniec,zobaczymy co z tego wyjdzie ale już mi ślinka kapie ;)
jestem w trakcie robienia tej zapiekanki;
pachnie niesamowicie; troche zaczęło bulgotać to mleko ze śmietanką :/
dodałam cebulkę i kiełbaskę pokrojone w kostkę;