Warzywne kotlety z ziemniaków, kalafiora i brokuła. Smaczne, lekkie, a zarazem pożywne.
Składniki na ok. 15 sztuk:
800 g ziemniaków
200 g brokuła, podzielonego na różyczki
200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
1 cebulka zielona
1 jajko (rozmiar M)
ok. 125 g mąki pszennej
sól, czarny pieprz mielony, gałka muszkatołowa
Pozostałe:
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Następnie odcedzić, lekko ostudzić i obrać. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Brokuł i kalafior umyć i ugotować w osolonej wodzie. (Brokuł gotować troszkę krócej niż kalafior). Przełożyć na sitko i dobrze odcedzić.
Cebulkę pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce oleju. Pozostawić do ostygnięcia.
Do przeciśniętych ziemniaków dodać podsmażoną cebulkę i jajko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. (Przypraw dodać sporo, aby kotlety były wyraźne w smaku).
Dodać mąkę i szybko zagnieść ręką. Dodać kalafior i brokuł i delikatnie zagnieść.
Z masy formować kotlety. (Ręce moczyć w wodzie, bo ciasto się klei. Gdyby było za bardzo klejące i nie dało się formować kotletów, należy dodać więcej mąki). Układać od razu na rozgrzanym na patelni oleju.
Smażyć z obu stron, na średniej mocy palnika, na złoty kolor.