Risotto z kurczakiem, cukinią i pomidorami to proste, aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Przygotowanie jest bardzo proste. Wymaga jedynie trochę cierpliwości i spokoju ;). Ryż bowiem nie gotujemy tradycyjnie, a podsmażamy na patelni, aż zrobi się szklisty. Następnie dodajemy stopniowo wino i wywar. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa i mięso.
Składniki na ok. 3- 4 porcje:
ok. 350g piersi z kurczaka
1 cebula
ok. 750g wywaru mięsnego
200ml białego, wytrawnego wina
200g ryżu do risotto np. Arborio
2 młode cukinie
2 średniej wielkości pomidory
1,5 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i posypać solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej i przysmażyć mięso. Mięso odstawić na bok. (Patelni nie czyścić).
Cukinie umyć i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Do patelni, na której było smażone mięso, przełożyć pół łyżki masła i roztopić. Dodać cebulę i podsmażyć. Wsypać ryż i mieszać, aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Smażyć przez 1- 2 minuty.
Dodać wino, mieszając. Gdy ryż wchłonie cały płyn, wlać chochlę wywaru. Następnie postępować tak dalej, dolewając po chochli wywaru, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Regularnie mieszać.
Mniej więcej w połowie gotowania, gdy ryż wchłonie drugą chochlę wywaru, dodać cukinię. Kolejno kontynuować dodawanie wywaru.
Gdy ryż będzie gotowy (tj. kremowy z zewnątrz, a al dente w środku), dodać pokrojone pomidory, mięso i łyżkę masła. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
właśnie kończe gotować - jest przepyszne - już sie nie moge doczekać - też skorzystałem z porady na dodanie masła i uważam że jest to dopełnieniem dzieła :) pozdrawiam