Małe kulki z mięsa mielonego polane sosem pomidorowym i zapieczone z mozzarellą. Proponuję podawać je z ryżem.
Składniki na 4 porcje:
500g mięsa mielonego
1 jajko
1 bułka
sól, pieprz i zioła np. oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, majeranek
cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
pomidory w puszce (ok. 850ml)
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziół
sól
20ml słodkiej śmietany 30- 36%
1 opakowanie sera mozzarella (125g)
Sposób przygotowania:
Bułkę namoczyć w wodzie.
Mięso mielone połączyć z jajkiem, odciśniętą bułkę, solą, pieprzem i ziołami. Z masy uformować małe kuleczki i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Ząbki czosnku obrać i poszatkować drobno.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać pomidory w puszce razem z sosem. Chwilkę gotować na małym ogniu. Dodać śmietanę. Sos zmiksować blenderem na jednolitą masę. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami do smaku.
Sosem zalać frykadelki.
Mozzarellę pokroić w plasterki i ułożyć na sosie.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C.